Örgütsel sosyalleşme içerik boyutlarının, örgütsel bağlılık üzerine etkilerini incelemeye yönelik bir araştırma
The effects of organizational socialization content dimensions on organizational commitment: An empiricial investigation
- Tez No: 431230
- Danışmanlar: DOÇ. DR. V. RÜYA EHTİYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sosyalleşme, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Sosyalleşme İçeriği, Organizational Socialization, Organizational Commitment, Organizational Socialization Content
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Başarılı bir örgütsel sosyalleşme, örgütsel bağlılık üzerinde önemli etkiler yaratmaktadır. Bireylerin yeni bir örgütte sosyalleşmesi, yeni iş çevresini anlayarak ve anlamlandırarak öğrenmelerini gerektirmektedir. Öte yandan, örgütsel bağlılık yeni işgörenlerin örgütün kuralları, amaçları ve değerleri ile özdeşleşmesine yardımcı olmaktadır. Bu amaç doğrultusunda gerçekleştirilen alan çalışmasında, Türkiye'nin önemli turistik merkezini oluşturan Antalya ilinde faaliyet gösteren beş yıldızlı otel işletmelerinin çeşitli bölümlerinde çalışan 413 işgören örneklem kapsamına alınmıştır. Bu araştırmanın amacı, Antalya ili Kundu bölgesinde yer alan beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışan işgörenlerin, örgütsel sosyalleşme içerik boyutlarına ve örgütsel bağlılıklarına yönelik algılarının incelenmesidir. Bununla birlikte, çalışmada örgütsel sosyalleşme içeriği (performans yeterliliği, insanlar, politikalar, dil, örgütsel amaç ve değerler, tarih) ile örgütsel bağlılık algılamalarının ortaya konulması amacıyla frekans, yüzde, geçerlilik ve güvenirlilik analizlerinden yararlanılmış ve araştırma kapsamına alınan örneklem kütlesi kapsamında çalışanların örgütsel sosyalleşme içeriği ile örgütsel bağlılık tutumları arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmada hem örgütsel sosyalleşme hem de örgütsel bağlılık ayrı ayrı ve ayrıntılı olarak incelenmektedir. Ana kütle, korelasyon ve regresyon analizleri ile test edilmiştir. Çalışanların demografik özelliklerine göre, örgütsel sosyalleşme içeriği ve örgütsel bağlılık algılarının bazı değişkenlere göre karşı farklılaşıp farklılaşmadığını gözlemlemek için Mann Whitney U ve Kruskall Wallis testi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, örgütsel sosyalleşme içeriği ve örgütsel bağlılık arasında pozitif ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Successful organizational socialization has created significiant effects on organizational commitment. The socialization of individuals to new organizational requires that they learn to understand and make sense of their new work environment. On the other hand, organizational commitment helps new employement to identify with the organization's rules, goals and values. According to the field work analyses predicted of this goal, 413 employees, working in different departments of five-stars hotels enterprises in Antalya which is the most important tourism city of Turkey employees are made as examples. In this project, in order to prove the six dimensions of organizational socialization content (performance proficiency, people, politics, language, organizational goals and values, history) and organizational commitment frequency, percentage, reliability and validity analyses are predicted. Organizational socialization and organizational commitment were studied seperately and comprehensively in this study. The socalled employees are tested in terms of correlation and regression analyses. Mann Whitney U and Kruskall Wallis test are used to observe whether to have undergone some change towards their organization socialization content dimensions and organizational commitment perception of the employees according to demographical charecteristics. Result of analysis indicate that organizational socialization content dimensions are positive relation with organizational commitment.