Manavgat destinasyon yönetimi ve markalaştırmasında doğa sporları ve su sporlarının rolü: Kano sporu örneği
The role of nature sports and water sports in Manavgat destination management and branding: The sample of canoe sports
  1. Tez No: 431231
  2. Yazar: ENGİN DERMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM YÜZBAŞIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Manavgat, Destinasyon Yönetimi, Markalaşma, Spor Turizmi, Doğa Sporları ve Su Sporları, Kano, Manavgat, Destination Management, Branding, Sports Tourism, Nature Sports and Water Sports, Canoe
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Turizm sektörü küresel ekonomi içerisinde hızla gelişmektedir. Bu gelişme beraberinde yoğun bir rekabet ortamı getirmektedir. Artan rekabet ortamında turizm destinasyonları daha fazla turist çekebilmek, turizm sezonunu zamana ve mekâna yayabilmek için farklı stratejiler ve yenilikler geliştirmektedirler. Bu stratejiler doğrultusunda destinasyonlar kendine özgü temel kaynaklarını kullanarak çekim güçlerini artırmayı hedeflemektedirler. Bu açıdan her destinasyon marka değerini yükseltecek yeni turistik ürünler sunmak durumundadır. Spor turizmi son yıllarda gelişme potansiyeli yüksek bir turistik ürün olarak destinasyonların ilgisini çekmektedir. Bu bağlamda araştırma konusu olarak bir alternatif turizm türü olan spor turizminin alt dallarından kano spor turizmi seçilmiştir. Araştırma alanı kano sporuna çok uygun doğasıyla Manavgat destinasyonudur. Manavgat deniz-kum-güneş turizmini öncelikli olarak kullanmaktadır. Bu durum bir taraftan destinasyonun potansiyelini açığa çıkartmayı engellerken diğer taraftan turizmi yaz sezonuna bağlı hale getirmektedir. Araştırma genel olarak Manavgat destinasyonunun kendine özgü potansiyelini açığa çıkartarak sezonluk turizm kıskacından kurtulmasını ve diğer yandan bölgenin potansiyelini harekete geçirerek destinasyonun yeni bir marka olarak yeniden değerlendirilmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Manavgat'ın doğa zenginliği ve özellikle su kaynakları destinasyonun kendi kimliğinin ana bileşeni olarak tanımlanabilir. Destinasyon deniz, kum ve güneş üçlemesine ek olarak fark yaratacak bu değerleri öz değer haline getirebilir. Bölgenin ana sektörü olan turizmin yapısal özelliklerini değiştirerek diğer destinasyonlardan daha farklı hale gelebilir. Bu sayede Manavgat güçlü bir marka kimliğine sahip olabilir. Araştırmada hem doğa sporu hem de su sporu olan kano sporu ele alınarak kano sporunun Manavgat'ın marka kimliğinin yeniden oluşturulmasındaki rolü belirlenmeye çalışılmış, bu amaçla destinasyonun nasıl bir strateji izlemesi gerektiği vurgulanmıştır. Araştırma konusunun bölgede ilk defa ele alınmış olmasından dolayı araştırma keşfedici ve betimleyici bir yapıya sahiptir. Bu bakımdan araştırmada nitel araştırma yöntemi ağırlıklı olarak benimsenmiştir. Araştırma konusu ile ilgili katılımlı gözlem ve yüz yüze mülakatlar yapılarak veriler toplanmış ve analiz edilmiştir. Bunun yanında alternatif turizm çeşitlerinde temel unsur olan yerel halk incelenmiş, yerel halkın doğa sporları ve su sporları üzerine katılım kısıtları araştırılmıştır. Bu maksatla yerel halkın bilinçli bir tabakası olan öğretmenler ele alınmıştır. Öğretmenler üzerinde anket çalışması yapılarak toplanan veriler analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tourism sector has been rapidly developing within the global economy.This development causes an intense competition. In an increasingly competitive environment, to attract the tourists to the tourism destinations and also to spread the tourists to the season time and locality, they develop different strategies and innovations. In accordance with these strategies, destinations aim to increase their own power shots by using their own basic resources. In this respect, each destination has to offer new touristic products to increase its brand value. In recent years as a high touristic product, the potential development of the sport tourism has attracted the attention of the destinations. In this context, Canoeing which is one of the sub-branches of sport tourism and a type of alternative tourism has been choosen as a research topic. The research topic is Manavgat Destination with its appropriate nature for Canoeing. Manavgat has been primarily using sea-sand and sun tourism.This situation, on one hand, prevents the destination from revealing its potential, it makes the destination dependant on the Summer season on the other hand. This research generally not only aims to help to reveal the unique potential of Manavgat Destination, but also tries to get rid of the seasonal tourism clamp and on the other hand it aims to contribute and re-evaluate the destination as a new brand by mobilizing the potential of the region. Manavgat's natural wealth and its particular water sources can be defined as the main components of the identity of this destination. In addition to the trilogy (sea-sand-sun) that this destination already has, these values can make a difference by being self-worth of this destination. The main tourism industry of the region, can become more different than other destinations by changing the other structural characteristics. Therefore, Manavgat as a destination may have a strong brand identity. In this research, Canoeing has been considered as a nature sport and water sport so this helps to determine the role of re-creating the brand identity of Manavgat and it has been emphasized that what kind of a strategy should be improved for this aim. Due to being discussed for the first time in the area, the research has an exploratory and descriptive structure. Mainly qualitative research methods have been adopted in this research. Participant observations and interviews were made face to face so data was collected and analyzed in this research subject. Beside that, local people as an essential element in the alternative form of tourism were examined and limitations on the participation of local people in nature sports and water sports were investigated. For this purpose, teachers, as a conscious layer among the local population, have been chosen. Data was collected through the survey taken by the teachers and then analyzed.