Futbol seyircilerinde taraftarlık özdeşleşme düzeyi ve etkinliğin kalite algısının incelenmesi
Examination of fan identification level and event quality perception in football (Soccer) spectators
- Tez No: 431236
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EVREN TERCAN KAAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Taraftarlık, Kalite, Futbol, Fan, Quality, Footboll
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmanın amacı futbol seyircilerinde taraftarlık özdeşleşme düzeyinin ve etkinliğe yönelik kalite algılarının Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesinde bulunan ve Antalyaspor maçlarının oynanmakta olduğu stadyuma seyirci olarak katılan bireylerde incelenmesidir. Tez çalışmasının evrenini Antalya merkezinde Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesinde bulunan ve Antalyaspor maçlarının oynanmakta olduğu stadyuma seyirci olarak katılan bireyler oluşturmaktadır. Evren sayısı bilinmediğinden örneklem formülü kullanılarak (n=t^2 pq/d^2) = 385 sayısı elde edilmiştir. Veri kayıplarına karşın en az 500 kişilik bir örneklem kullanılmıştır. 500 anketin toplam 471'i çalışmaya uygun nitelikte bulunmuştur. Veri toplama aracı olarak Wann ve Branscombe (1993) tarafından geliştirilen ve Günay ve Tiryaki (2003) tarafından dilimize uyarlanan Spor Taraftarı Özdeşleşme Ölçeği ve Ko, Zhang, Cattani ve Pastore (2011) tarafından geliştirilmiş olan ve Türk kültürüne uyarlaması Şimşek (2013) tarafından yapılan etkinliğin kalite algısı ölçeği kullanılmıştır. İstatistiksel analizde ise Mann Whitney U, Kruskal Wallis testlerinden, Spearman Korelasyon Analizinden yararlanılmıştır. Araştırmanın bulguları incelendiğinde katılımcıların taraftar özdeşleşme düzeyi ile etkinliğin kalite algısına yönelik değerlendirmeleri arasındaki korelasyon incelendiğinde taraftar özdeşleşme düzeyi ile etkinliğin kalite algısı ölçeklerinin alt boyutları arasında pozitif yönde anlamlı korelasyonların olduğu görülmektedir. Buna göre taraftar özdeşleşme düzeyi arttıkça etkinliğin kalitesine ilişkin görüşlerin de daha olumlu hale geldiği söylenebilmektedir. Taraftarlık özdeşleşme düzeyinde erkeklerin daha yüksek skorlar elde etiği, etkinliğin kalite algısında da çevre ve oyun alt boyutlarında ve de ölçeğin genel ortalamasında erkek seyircilerin daha yüksek ortalamalara sahip olduğu görülmüştür. Buna göre erkeklerin hem destekledikleri takıma hem de izledikleri etkinliğe yönelik daha olumlu tutumlara sahip olduğu söylenebilmektedir. Özdeşleşme düzeyi yükseldikçe bireylerin gerek karşılaşmaların yapıldığı stadyum ortamı ve çevresine, gerek oyuncuların becerilerine, sunulan eğlence ve diğer aktivitelere gerekse diğer bireylerle olan etkileşime yönelik algıları da daha olumlu hale gelmektedir. Bu olumlu bakış, karşılaşmalara daha çok katılma, takımların lisanslı ürünlerine daha çok talep gösterme ve sponsorluk faaliyetlerine yönelik farkındalığın artması ile sonuçlanabilecektir. Bireylerin sosyalleşmesine katkı sağlayan ve spor endüstrisine ekonomik girdiler sunan kulüplerin özdeşleşme konusunun üzerinde önemle durması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to examine fan identification and perception event quality in spectators who attended matches of Antalyaspor in the stadyum located in Akdeniz University campus. Population of this thesis study consisted of spectators who attended matches of Antalyaspor in the stadyum located in Akdeniz University campus. As the number of population was not known the sample size formula (n=t^2 pq/d^2) was utilized and 385 was obtained as the ample size. In order to prevent data losses, a sample size of 500 was used and 471 of 500 questionnaires were found convenient for the study. As data collection tool, the“Sport fan identification scale”developed by Wann ve Branscombe (1993) and adapted to Turkish language by Günay ve Tiryaki (2003) was used. Also“Assessment of event quality scale”developed by Ko, Zhang, Cattani ve Pastore (2011) and adapted to Turkish language by Şimşek (2013) was used. In statistical analysis, Mann Whitney U, Kruskal Wallis, Chi square tests and Spearman correlation analysis were used. When the findings were considered positive significant correlations were detected between sport fan identification level and all subscales of assessment of event quality. It can be stated that when fan identification level increases, the assessment of event quality becomes more positive. Men spectators had higher identification level than women meanwhile in assessöemt of event quality men obtained higher scores in environment and game subscales as well as the total scores obtained from overall scale. One could come to the conclusion that men spectators have more positive attitudes to their team and the event they attend. As the level of identification increases, the perceptions towards stadium environment, skills of players, activities presented and interaction with other spectators also increase in a positive way. This positive attitude may result in higher demand to merchandised products and more awareness to sponsorship actions . Sport clubs that contribute socialization of individuals and provide economical inputs to sport industry should give more importance to identification issue.