Dezavantajlı grupların sinemadaki temsillerinde değişim: En popüler yeniden yapılmış Amerikan filmleri üzerinden karşılaştırmalı bir analiz
Change in the filmic representation of disadvantaged groups: A comparative analysis of widely-known American remakes
- Tez No: 431237
- Danışmanlar: PROF. DR. NURDAN AKINER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Yeniden Yapılmış Filmler, Temsil, Dezavantajlı Gruplar, İlerleme, Irksal, Bedensel, Eleştirel Söylem Analizi, Huchkin, Remakes, Representation, Disadvantaged Groups, Progress, Racial, Corporal, Critical Discourse Analysis, Huchkin
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
İnsanların ekrandaki temsilleri, gerçek hayatta nasıl algılandıkları, muamele gördükleri ve davrandıklarına aktif bir şekilde katkıda bulunmaktadır. Film sanatı, bir takım gerçekleri yansıtabildiği kadar inşa edebilme ve yeniden üretilmelerine katkıda bulunabilmektedir. Film metinleri, içinde yapılmış oldukları dönemin koşulları ve zamanın ruhuyla bağlantılı olan yasal, sosyal, kültürel vb. tür kodlanmış bilgiler barındırmakta olarak görülebilmektedirler. Film aracı ayrıca belli gruplara karşı geçmişte nasıl davranıldığı konusunda bir araştırma alanı olarak işlev görebilir. Bu çalışmanın amacı, ABD çapında en iyi tanınan veya en yüksek gişe yapmış yeniden yapılmış filmler ve orijinallerinde, iki dezavantajlı grubun temsilinde zaman içerisinde nasıl bir değişim görülebildiğini belirlemektir. Bu kategorideki başlıca beş film izlenip, dezavantajlı gruplar şöyle belirlenmiştir: görülebilir bedensel farklılıkları olanlar (doğuştan: cücelik, deformasyon; sonradan edinilmiş: engellilik, yara izleri) ve görülebilir ırksal farklılıkları olanlar (siyahi, Çinli, Avrupalı, Hispanik, İranlı, Alman, Hintli, çingene, soluk beyaz). Metin incelemeleri, Teun van Dijk'ın Eleştirel Söylem Çalışmaları çerçevesinde Thomas Huchkin'in modeline göre yapılmıştır. Zaman içerisindeki değişim, belirtilmiş olan dezavantajlı gruplar açısından ortak bir adil ve eşit temsil anlayışı bağlamında not edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The representation of people on screen actively contributes to the way in which they are percieved and treated in the real world. Film art is capable of creating and reproducing certain realities as much as it is capable of reflecting them and contributing to their reproduction. Film texts can be seen to contain legal, social, cultural and other types of coded information concerning the conditions and spirit of the time in which they were produced. The medium can also serve as grounds for exploration regarding the ways in which certain groups have been treated in the past. The aim of this study is to determine the nature of the change visible over time in the representation of two disadvantaged groups in the most well-known or domestically highest-grossing U.S. remakes and their originals. Upon viewing the top five films in this category, the focus groups were specified as those with visible corporal differences (from birth: dwarfism, deformities; result of injury: disabilities, scarring) and those with visible racial differences (black, Chinese, European, Hispanic, Iranian, German, Indian, gypsy, pale white). The chosen texts were analyzed according to Thomas Huchkin's model in the framework of Teun van Dijk's Critical Discourse Analysis. Change over time was noted in the context of a common sense of progress in fair and equal representation of the specified focus groups.