Kriz sonrası Euro bölgesinde çevre ülkelerinin uyguladığı kemer sıkma politikalarının yarattığı tehlike: Mali tuzak
Threat of the austeri̇ty policies implemented by periphery countries of Euro area after global financial crisis: Fi̇scal trap
  1. Tez No: 431240
  2. Yazar: FATİH KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA GÖKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: 2008 Küresel Finans Krizi, Euro Borç Krizi, Genişletici Mali Daralma Hipotezi, Kemer Sıkma Politikaları, Mali Tuzak, 2008 Global Financial Crisis, Euro Debt Crisis, Expansionary Fiscal Contraction Hypothesis, Austerity Policies, Fiscal Trap
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tezin amacı, 2010 yılı sonrası euro bölgesinde uygulanan kemer sıkma politikalarını değerlendirmek ve euro bölgesinde çevre ülkeler için mali tuzak riskini ortaya koymaktır. 2008 yılında ortaya çıkan küresel finansal kriz sonrasında birçok ülke krizin etkilerini hafifletmek ve daha da derinleşmesini engellemek için kurtarma ve harcama artışı/vergi indirimini içeren canlandırma paketleri uygulamıştır. Fakat 2010 yılına gelindiğinde bu paketlerin uygulanması birçok ülkenin bütçe açığı/GSYİH ve borç/GSYİH gibi kamu kesimi dengelerinin kötüleşmesine yol açmıştır. Bu tarihten itibaren, euro bölgesinde bu durumu ortadan kaldırmak ve GSYİH'da iyileşme sağlamak için canlandırma paketlerinin yerini kemer sıkma politikaları almıştır. Bu bağlamda tez'de küresel finans krizinin ve euro borç krizinin tarihsel süreci, krizlere sebep olan faktörler ve yapısal sorunlar mercek altına alınmıştır. Daha sonra, kemer sıkma politikalarının gerekçeleri genişletici mali daralma hipotezine dayandırılarak hipotezin temelleri ve başarılı olduğu dönemler incelenmiştir. En son olarak kemer sıkma politikalarının euro bölgesi çevre ülkelerinde ekonomik ve sosyal sonuçları değerlendirilmiştir. Böylelikle tez, euro borç krizi sonrası kemer sıkma politika uygulamalarının, kriz çözüm stratejisi çerçevesinde yanlış bir teşhis olduğunu ve kemer sıkma politika uygulamaları sonrası çevre ülkelerin kendi kendini besleyen bir süreçte mali tuzağa düştüğünü vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to evaluate the austerity policies which were applied in the euro area after the year 2010 and to examine the fiscal trap risk for periphery countries of the euro area. After the 2008 global crisis, in many countries bailout plans and stimulus packages including spending rise/ tax cut have been applied in order to ease the effects of the crisis and to prevent them from getting deeper. But in 2010 applying the bailout and stimulus packages caused public sector balances get worse such as public sector deficit/GDP and public debt/GDP. In order to eliminate this situation stimulus and to get economic growth at GDP, packages are replaced by austerity policies in the euro area. In this context the historical process, factors that cause this crisis and structural problems of the global financial crisis and the euro debt crisis were contented in the thesis. Then, the reasons of austerity policy on the issue by calling expansionary fiscal contraction hypothesis, base of hypothesis and succesful periods were explained. Finally, the result of economic and social consequences austerity policies at periphery countries of the euro area was explained. The highlight of the thesis, resolution strategy within the framework austerity policies after the euro debt crisis are wrong diagnostics and after austerity policies applications for periphery countries of euro area put down fiscal trap with a process that feeds itself.