Meslek hastalığının tanımı ve tespiti
The definition and determination of occupational disease
  1. Tez No: 431239
  2. Yazar: BÜLENT FERAT İŞÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEBNEM GÖKÇEOĞLU BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Risk, Sosyal Güvenlik, Sosyal Sigorta, İş Sağlığı ve Güvenliği Hukuku, Meslek Hastalığı Riski, Social Risk, Social Security, Social Insurance, Occupational Safety and Health Law, Occupational Disease Risk
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı, çalışma yaşamını etkileyen sosyal risklerden biri olan meslek hastalığı riskini incelemek, meslek hastalığı riskinin diğer sosyal risklerle arasındaki ilişkiyi açıklamak, meslek hastalığı riskinin tanımında ve tespitinde yaşanan hukuki ve uygulamaya yönelik problemleri tespit etmektir. Türk sosyal güvenlik hukukunda iş kazası ve meslek hatalığı sigortası kapsamına alınmayan devlet memurlarının, meslek hastalığı riskine karşı sahip olduğu güvenceler ve iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimlerinin meslek hastalığının tespitinde sahip olduğu roller bu çalışma kapsamında incelenecektir. Meslek hastalığı riskine yönelik, sadece Türk hukukunda değil, aynı zamanda uluslararası belgelerde de düzenlemeler bulunmaktadır. Bu amaçla, Uluslararası belgelerde meslek hastalığına yönelik düzenlemeler incelenip, anılan düzenlemelerin Türk hukukunda uygulanıp uygulanmadığı incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The main aims of this study are to analize occupational disease risk which is one of the social risks affecting work life, explain the relation between occupational disease risk and other social risks and explain the problems arising from definition and determination of occupational disease. Withing this study, we will examine public officers', who are left out of insurance occupational accidents and occupational diseases, securities against occupational diseases. Occupational safety specialists' and workplase doctors' role on determenition of occupational diseases will be explained in this study. There are regulations against occupational disease risk in Turkish Law and International Law. Regulations made agains occupational disease risk in International Law will be studied in this study.