Yeni kentsel toplumsal hareketler ve şiddet
New urban social movements and violence
- Tez No: 431241
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL ERKUŞ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Toplumsal Hareketler, Gezi Parkı, Şiddet, Sivil İtaatsizlik, Urban Social Movements, Gezi Park, Violence, Civil Disobedience
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Kapitalist sistem içerisinde yaşanan tıkanıklıklar 2008'den itibaren küresel krize dönüşmüştür. Neo-liberalizme karşı dünya çapında gerçekleşen isyanlar bugüne kadar birçok farklı boyutu ile ele alınmıştır. Harekete katılanların profilleri, talepleri, nasıl bir araya geldikleri gibi konular sıklıkla ele alınmış ancak bazı hareketlerde şiddet unsuru hareketin parçası olarak görülmüş ve kendi içerisinden öylece doğmuş gibi algılanmıştır. Fakat hareketin yönü yani kime ya da kimlere karşı yapıldığı ve hareketin karşısında yer alan bloğun bilhassa mevcut hükümetlerin tutum, davranış, söylem ve yaklaşımlarının ne olduğu göz ardı edile gelmiştir. Çalışma, sivil itaatsizlik olarak ortaya çıkan, şiddet unsuru barındırmayan hareketlerin şiddet içeren toplumsal hareketlere dönüşmesinin iktidar bloğu ile olan ilintisini ve toplumsal hareketler alanında eksik ya da zayıf kalan bir alanı, niteliksel araştırma yöntemini kullanarak ikincil veriler üzerinden tablolaştırma ve model oluşturmak suretiyle yapılan analizlerle doldurmak üzerinedir. Dünya çapında artış gösterdiği gözlenen toplumsal hareketlerin, çoğunlukla benzer talepler ve rahatsızlıklar ile ortaya çıkan hareket mensuplarının benzer tutum ve davranışlar sergilemelerine rağmen benzer sonuçlar elde edemedikleri görülmektedir. Burada bağımsız değişken olan unsur, hareketlerin gelişim evresinde iktidar erkinin sahip olduğu yetkileri isyan eden ve hareket başlatanlara karşı kullanım şeklidir. Sert yaklaşımlar şiddeti doğururken, makul ve uzlaşmacı yaklaşımlar hareketin sivil itaatsizlik özelliğini devam ettirmesini sağlamaktadır. İktidarın harekete olan yaklaşımlarının niteliği, o ülkedeki demokrasi anlayışını ve iktidar yapısını da göstermektedir. Haziran 2013'te ortaya çıkan 'Gezi Parkı' hareketi de 2008 sonrası dönemde ortaya çıkan son dönem toplumsal hareketlerden birisidir. Hareketin siyasal tarihimizde önemli bir dönüm noktasını oluşturduğunu görmek mümkündür. Hiç şüphesiz ki eylemlerin motivasyonu, hedefi ve sonuçları daha uzun süre siyasal hayatımızı etkilemeye devam edecektir. Gelecekte yaşanacak gelişmeler çoğu kez bu olayların ışığında analiz edilmeye ya da bu hareket ile ilgili örnekler verilerek güncel olaylar bu hareket üzerinden anlamlandırılmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Congestion experienced in the capitalist system since 2008 has become a global crisis. Riots that took place around the world against neo-liberalism has been dealt with in many different sizes up to today. The participants in the movement profiles, demands, issues such as how they met frequently discussed but was seen as part of the action elements of action and violence, some of it's been perceived as born in itself. But the movement was made against who or whom that direction and the block situated opposite the movement of the current government, especially attitudes, is what has come to be ignored in the discourse and approach. The study, which appears as civil disobedience, violence, the correlation with the power block of the transformation of the social movement, which includes devoid of violence movements and social movements is missing or weak remaining space, using the qualitative research method is on to fill the analysis done by creating tabulation and models through secondary data . Worldwide social movement there has been an increase, although often exhibit similar attitudes and behaviors of the members of the movement disorders associated with similar demands and they can not get similar results are observed. Here the argument that the elements, which have jurisdiction in the stage of development of power sooner quinine action against the use of a form of rebellion and started moving. Rigid approach of giving birth to violence, reasonable and conciliatory approach provides continuing feature of the civil disobedience movement. The nature of their approach to the movement of power, it also shows the power structure in the country and democracy. In June 2013, the 'Gezi Park' movement emerged in the final period after 2008 is one of the social movements. Our political history of the movement is possible to see an important turning point. There is no doubt that the motivation of action, goals and results will continue to impact our longer political life. Future developments will happen often to be analyzed in the light of these events, or current events, giving examples of these movements will try to make sense out of this movement.