Evli ve bekar yetişkinlerin genel öz-yeterlik ve benlik saygılarının incelenmesi
The examination of the general self-efficacy and self-esteem of married and single adults
  1. Tez No: 431252
  2. Yazar: SELİME GENÇAL YAZICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANİFİ PARLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yetişkinlik, Medeni Durum, Genel Öz-Yeterlik Ve Benlik Saygısı, Adulthood, Marital Status, General Self-Efficacy And Self-Esteem
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, evlilik kurumunun varlığının yetişkinlerin genel öz-yeterlik ve benlik saygısı düzeyleri üzerinde olumlu etkisinin olup olmadığının incelenmesini amaçlanmıştır. Bununla birlikte, cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, meslek, sosyo-ekonomik düzey gibi değişkenler ile genel öz-yeterlik ve benlik saygısı düzeyleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığı incelenmiştir. Bu araştırmanın örneklemi, 2015 yılında İstanbul ili, Bağcılar ilçesinde ikamet eden rastlantısal şekilde seçilmiş ve medeni halleri evli ve bekar olan 23 kadın ve 27 erkek toplam 50 yetişkin oluşturmaktadır. Katılımcılara, öz- yeterlik algılarını belirlemek için Genel Öz-Yeterlik Ölçeği (GÖYÖ) ve benlik saygısı düzeylerini belirlemek için de Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ) ve son olarak belirlenen değişkenleri belirlemek için peşi sıra Kişisel bilgi formu uygulanmıştır. Elde edilen veriler, bilgisayar ortamında SPSS 20.0 programı kullanılarak, Independent Samples T Testi, One Way-ANOVA ve Pearson Korelasyonu Analizi ile hesaplanmıştır. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgulara göre, yetişkinlerin genel öz-yeterlik düzeylerinin medeni duruma göre farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Buna göre, katılımcıların medeni durumları genel öz-yeterlik düzeylerini etkilememektedir. Bununla birlikte, yetişkinlerin benlik saygısı düzeylerinde medeni duruma göre anlamlı bir fark olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Evlilerin benlik saygısı düzeyleri bekarlara göre daha yüksektir. Araştırmada bulgulanan sonuç alan yazın ile uyum göstermektedir. Son olarak, cinsiyet değişkeni ile genel öz-yeterlik düzeyleri arasında anlamlı bir fark olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buna göre katılımcıların cinsiyet özellikleri genel öz-yeterlik düzeylerini etkilemektedir. Erkeklerin genel öz-yeterliği düzeyleri kadınlarınkine nazaran daha yüksek olarak bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to examine positive effect of presence of marriage on self-esteem of adults and levels of self-efficacy. Besides, it is examined that is there a significant difference between levels of self-esteem and levels of general self-efficacy and variables like gender, age, education level, profession, socio-economic level. The sample of this research consist of 50 adults who are 23 women and 27 men marital status is married or single and they are residents in Bağcılar, İstanbul, in 2015. It is to be applied to them The General Self-Efficacy Scale (GSE) to detect perception of self-efficacy, Rosenberg Self-Esteem Scale (SES) to detect levels of self- esteem and also it is applied to them personal information form to detect these variables. The datas which are obtained are calculated with Independent Samples T Test, One Way-ANOVA ve Pearson Correlation Analysis by using SPSS 20.0 software on computer. According to the findings obtained as a result of the research, the level of general self-efficacy of adults are reached the conclusion that it does not differ based on marital status. According to this case, marital status of participants does not affect levels of general self-efficacy. On the other hand, the level of self-esteem of adults are reached the conclusion that there is a significant difference based on marital status. The levels of self-esteem of married adults are higher than the levels of self-esteem of single adults. The detected results of the research shows it has harmony with the literature. Lastly, there is a significant difference between gender variable and the levels of general self-efficacy as a result of the research. According to this, characteristic of gender of participants affect the levels of general self-efficacy. It is detected that the levels of general self-efficacy of men are higher than the levels of general self-efficacy of women.