The leadership style preferences of academics from different generations: Baby boomers, generation X, generation Y and generation Z
Farklı kuşak akademisyenlerin liderlik biçimi tercihleri: Bebek patlaması kuşağı, X kuşağı, Y kuşağı ve Z kuşağı
  1. Tez No: 431251
  2. Yazar: MERVE BAKO
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAADET ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Leadership, Leadership Preference, Generation, Different Generations, Baby Boomers, Generation X, Generation Y, Generation Z, GLOBE, Liderlik, Liderlik Tercihi, Kuşak, Farklı Kuşaklar, Bebek Patlaması Kuşağı, X Kuşağı, Y Kuşağı, Z Kuşağı, GLOBE
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Günümüzde, teknolojideki gelişmeler sayesinde, kuşaklar birkaç yılda bir ve birbirlerinden çok farklı özellikler göstererek değişmektedirler. Her ne kadar şu sıralar, işgücü 3 kuşaktan (dördüncüsü de iş hayatına girmek üzere) oluşsa da, zaman ilerledikçe 5-6 kuşağı bir arada, iş hayatında görmek mümkün olacaktır. Bu durum ortaya araştırılması gereken önemli bir noktayı çıkartmaktadır. Zira iş hayatı ve akademik hayatta, farklı kuşakların liderlik tercihlerini anlamak, yöneticiler açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple, bu çalışmanın amacı, farklı kuşaklara mensup (Bebek patlaması kuşağı, X, Y ve Z kuşakları) akademisyenlerin ve müstakbel akademisyenlerin liderlik tercihlerini görmektir. Farklı kuşaklara mensup 265 kişinin katıldığı anket etkin liderliğe katkıda bulunan ya da engelleyen özellikleri araştırmaktadır. Farklı kuşaklar arası liderlik tercihlerini ölçmek adına GLOBE çalışmasına ait anket kullanılmıştır (House vd., 2004). Kuşak değişkeni ve 21 liderlik özelliği grupları arsında MANOVA ve ANOVA testleri yapılmıştır. Test sonuçları göstermiştir ki 21 liderlik özelliği grubu arasından 5 tanesinde kuşaklar arası anlamlı farklara rastlanmıştır. Bu 5 liderlik özelliği grubu şöyle sıralanabilir: Karizmatik 3: Kendini feda eden, çatışmaya sebep olan, vaziyeti kurtaran, despot, alçakgönüllülük.
Özet (Çeviri)
With the developments in technology, today, generations change in shorter periods of time with drastically different characteristics. Currently, the workforce consists of 3 generations but the fourth one is just on the doorstep of the workforce. As the time goes on, there will be 5 or 6 generations working together. Therefore, this situation brings into light an important research are as it is highly important to understand the leadership preferences of different generations called Baby Boomers, Generations X, Generation Y, and Generation Z in business and academic life. The aim of this study was to find out how leadership style preference varies among four different generations (Baby Boomers, Generations X, Generation Y, and Generation Z) of academics and prospective academics. The study looked at the leadership attributes that were contributing to or impeding effective leadership from 265 participants from different generations. To explore leadership style preferences across generations The Global Leadership and Organizational Behavior Effectiveness (GLOBE) Project research survey by House et al. (2004) was used. The statistical relationships were determined between the generation variable and the 21 primary leadership subscales through MANOVAs and ANOVAs. The results of the tests showed that significant differences exist among the four different generations in 5 of the 21 leadership subscales. These subscales are Charismatic 3: Self-sacrifice, Conflict-inducer, Face saver, Autocratic, and Modesty.