Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği programlarında uygulanan yüz yüze öğrenme etkinlikleri ve uzaktan eğitim yolu ile gerçekleştirilebilirlikleri
Face to face learning activities applied in computer education and instructional technology (CEIT) programs and theirs' implementability with distance education
- Tez No: 431262
 - Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN ŞİMŞEK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Yüz Yüze Eğitim, Eşdeğerlik Kuramı, Distance Education, Face to Face Education, Equivalency Theory
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği programlarında yer alan ve yüz yüze eğitim yoluyla gerçekleştirilen derslerde uygulanan öğrenme etkinliklerini ve bu etkinliklerin uzaktan eğitim yolu ile gerçekleştirilebilirliklerini belirlemek amacıyla planlanıp, gerçekleştirilen tarama modeline uygun bir araştırmadır. Anket uygulaması şeklinde gerçekleştirilen araştırma, 2014-2015 öğretim yılında Ankara, Gazi, Kırıkkale ve Orta Doğu Teknik üniversitelerinin Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği programlarının beşinci yarıyılında öğrenim görmekte olan 119 öğrenci ile bu bölümlerde ders vermekte olan 31 öğretim elemanının katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Öğretim elemanlarının dönem boyunca vermiş oldukları derse ilişkin görüşlerini toplamaya yönelik sorulardan oluşan Ders Değerlendirme Anketi kullanılmıştır. Bu anketi oluşturan maddeler sekiz başlık altında toplanmakta olup, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi, Ölçme ve Değerlendirme ve Türkçe Öğretmenliği bölümlerinden 17 öğretim üyesinin uzman görüşüne başvurularak geliştirilmiştir. Öğrencilerin dönem boyunca almış oldukları derslerle ilgili görüşlerini belirlemek için ise dokuz başlık altında geliştirilip uzman görüşüne başvurulan Ders Gözlem Formu kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre öğretim elemanlarının kullandıkları yöntemler, kazandırdığı bilgi, beceri ve tutumlar, yaşattığı öğrenme deneyimleri vb. açıdan uygulama türüne daha fazla ağırlık verdiğini ifade ettiği görülmektedir. Öğrenciler ise bilgi paylaşımının daha yoğun olduğunu, uygulama becerilerinin öğretim elemanlarının düşündüğünün aksine daha az kazandırıldığını ifade etmişlerdir. Ayrıca öğretim elemanları uzaktan eğitim ve uygulama yöntemleri bildiğini ifade etmesine rağmen derslerini uzaktan eğitim yolu ile vermeyi tercih etmeyeceğini belirtmiştir. Bunun nedeni olarak ise ekstra iş yükü en büyük etken olarak ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study, which planned with the purpose of the designating of the learning activities that applied through face to face education and contained in Computer Education and Instructional Technologies Program, is a research in conformity with the scanning model. The research performed as an application of the scale was performed at the academic year of 2014-2015 by means of the participation of 119 students, who continue to degree programs of the Ankara, Gazi, Kırıkkale and Middle East Technical Universities, and 31 instructors officiated at the programs mentioned above in this universities. Course Evaluation Survey was used to collect instructors' views related to their lessons during the semester. This survey that categorized in eight sub-areas was developed by 17 faculty members' expert opinion who officiated in Departments of Computer Education and Instructional Technology, Measurement and Evaluation and Turkish Education. Lesson Observation Form which categorized in nine sub-areas and was developed by aforementioned faculty members' expert opinion was used to collect students' views related to lessons that they have taken during the semester. According to the findings instructors stated that thay gave more importance to practise and application with regard to preferred methods, gained knowledge, skills and attitudes and provided learning experiences. Also, students stated that instructors less preferred practise and application contrary to theirs expressions. Despite the instructors had knowledge about distance education and its application methods, they didn't prefer to realize their lessons through distance education and expressed that the most important factor of this condition is extra workload.