Ayşe Kulin'in yapıtlarında toplumsal sorunlar ve eğitim
Social problems and education in the compositionsworks of Ayşe Kuli̇n
  1. Tez No: 431274
  2. Yazar: DİLEK YUMRU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT KAVCAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ayşe Kulin, toplumsal sorunlar, eğitim, Türk edebiyatı, öykü, Ayşe Kulin, social problems, Turkish literature, education, story
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimin Kültürel Temelleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 358
Özet
Ayşe Kulin günümüzün en sevilen ve en üretken yazarlarından biridir. Yazdığı çoğu kitabın satış rekorları kırması, kitap okumayan insanlara kitap okumayı sevdirmesi açısından dikkatleri üzerine çeken bir yazardır. Bu çalışmamızda Ayşe Kulin'in yapıtlarındaki toplumsal sorunlar ve eğitim değerleri üzerinde durulmuştur. Yazarın tüm yapıtları incelenmiş ve kendisiyle iki görüşme gerçekleştirilmiştir. Tezimizde tarama yöntemiyle çeşitli kaynaklara ulaşılmış, konuyla ilgili veriler belirlenmiştir. Araştırmanın 1. bölümünü oluşturan giriş bölümünde tezin problemi, amacı ve önemi belirtilmiştir. 2. bölümü olan yöntem bölümünde ise araştırmanın modeli, verilerin toplanması ve değerlendirilmesine yer verilmiştir. 3. bölümde edebiyat ve toplum ilişkisi irdelenerek araştırmanın kuramsal çerçevesi çizilmiştir. 4. bölümde Ayşe Kulin'in yaşamı, sanatçı kişiliği ve yapıtları ele alınmıştır. Tezin ana konusunu içeren 5. ve 6. bölümde ise yazarın yapıtlarında belirlenen toplumsal sorunlar ve eğitim ile ilgili bulgular yer alıyor. Bulgular konulara göre aile sorunları, adaletle ilgili sorunlar, sağlık sistemiyle ilgili sorunlar, savaş, güvenlik, şiddet, ekonomik sorunlar, dini ve kültürel sorunlar gibi ana başlıklara uygun biçimde sınıflandırılmıştır. 7. bölümde sonuç ve öneriler yer almaktadır. Son olarak kaynaklara ve eklere yer verilmiştir. Ayşe Kulin toplumsal sorunlara duyarlı bir yazardır. Ona göre sorunlara çözüm sağlayacak tek şey“eğitim”dir. Ona göre halkımız, aydınlık beyinler yetiştiren bir eğitim ile ancak sorunlardan kurtulabilecektir. Yazarın bu konuda üstünde durduğu en önemli nokta“kızların eğitimi”dir. Kulin'e göre değişim öncelikle kızların okumasıyla mümkün olacaktır
Özet (Çeviri)
Ayşe Kulin is currently one of the most popular and the most productive authors in Turkey. She is perceived as a remarkable author as her novels receive a great deal of interest and motivate even the ones who don't like reading. In this thesis, we explored the social problems and educational values highlighted in the novels of Ayşe Kulin. The findings of this study are based on the analysis of her all novels and the two interviews conducted with Ayşe Kulin. The data of the study were gathered through scanning the authors' works. The first chapter of the thesis presents the problem, the purpose and the significance of the study. The second chapter of the thesis, Methodology, introduces the research design, the methods used for data collection and data analysis. Chapter 3 presents the theoretical framework of the study through a discussionon the relationship between literature and society. Chapter 4 portrays Ayşe Kulin's life, her artistic personality and her novels. Chapter 5 and 6 presents the findings regarding the social and educational problems observed in her novels. The findings are grouped under the titles of family problems, justice problems, system related health problems, war, security, violence, and economical problems, religious and cultural problems. Chapter 7 states the conclusions and the suggestions of the study. Ayşe Kulin is a sensitive writer to the social problems. According to her, one solution to solve all the problems is“the education”. Hence, she consistently focuses on the significance of education. She makes comparisons of the education systems of the contemporary countries. From her point of view, the only way to get rid of the problems in our society is through education. More specifically, the writer emphasizes the significance of“the education of girls”. For her, a precondition for change is to educate girls.