2006-2015 yılları arası Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te İsrail yerleşim aktiviteleri ve yerleşimci şiddeti
Israel's settlement activities in the West Bank and East Jerusalem and settler violence between the years 2006-2015
  1. Tez No: 431313
  2. Yazar: EBRU BİRİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Barış Süreci, İsrail-Filistin çatışması, İsrail Yerleşimleri, Yerleşimci Şiddeti, Batı Şeria, Israeli-Palestinian Conflict, Israeli Settlements, Peace Process, Settler Violence, West Bank
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tez 2006-2015 yılları arasında İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki yerleşim politikalarının işleyişini, İsrail-Filistin çatışmasındaki yerini ve yerleşimci şiddetinin Filistinliler ve İsrail hükümetlerinin yerleşim politikaları üzerindeki etkisini incelemektedir. Filistinlilerin birbirinden kopuk topluluklar halinde yaşamasına sebep olan İsrail yerleşim yerleri toprak bütünlüğü olan bir Filistin devleti kurulmasının önünde fiili engeller olmuştur. İsrail 2003 tarihli Yol Haritasında uygulamayı kabul ettiği yerleşim faaliyetlerinin durdurulması kararına uymamıştır. İsrail'in Filistin ile müzakerelere devam ederken bu yerleşim faaliyetlerine devam etmesi Filistin tarafının güvenini sarsmış ve İsrail-Filistin sorununun çözümünü geciktirmiştir. 2006 sonrası artan yerleşimci şiddeti ise İsrail yerleşim politikalarını yönlendirmeyi amaçlarken, Filistinlilerin hayatlarını zorlaştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the process of Israel's settlement policy in the West Bank and East Jerusalem between the years 2006-2015, his position in the Israeli-Palestian conflict and the impact of the settler violence on Palestians and Israeli governments' settlement policies. Israeli settlements causing Palestian communities torn apart from each other have been the obstacle for the establishment of a Palestinian state with its own territorial integrity. Israel did not abide by the decision of being stopped the settlement activities which have been approved in the Roadmap dated 2003. Although, Israel's both ongoing negotiations with the Palestians and keeping on those settlement activities have shaken the confidence of the Palestian side and procastinated the Israeli-Palestinian conflict resolution. On the one hand, the increasing settler violence after 2006 aims at routing the Israeli settlement policy, but on the other hand, it complicates the lives of Palestinians.