Akıllı telefon bağımlılığının öznel mutluluk düzeyine etkisinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
The relationship between smart phone addiction level and subjective happiness level of university students
- Tez No: 431349
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Telefon Bağımlılığı, Öznel Mutluluk, Üniversite Öğrencileri, Smart Phone Addiction, Subjective Happiness, University Students
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırma üniversite öğrencilerinde akıllı telefon bağımlılığının mutluluk düzeylerini anlamlı biçimde yordayıp yordamadığını tespit etmek ve bazı demografik değişkenler (cinsiyet, sınıf düzeyi, akademik ortalama ve gelir düzeyi) açısından farklılaşıp farklılaşmadığını incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu; 2014-2015 Eğitim öğretim yılı Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi' nin 1.3.4 sınıflarında Eğitim- öğretim faaliyetlerine devam eden 279 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada cinsiyeti, sınıf düzeyi, akademik ortalama ve gelir düzeyleri hakkında bilgi toplamak amacıyla Demografik Bilgi Formu, akıllı telefon bağımlılık düzeyini belirlemek amacıyla Kwon, Lee, Won, Park, Min ve Hahn (2013) tarafından geliştirilen ve Akın, Altundağ, Turan ve Akın (2014) tarafından Türkçe'ye uyarlama çalışmaları yapılan“Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği”, mutluluk düzeylerinin ne derecede olduğunu belirlemek amacıyla Lyubomirsky ve Lepper (1999) tarafından geliştirilen ve Akın ve Satıcı (2011) tarafından Türkçe'ye uyarlaması yapılan“Öznel Mutluluk Ölçeği”kullanılmıştır. Akıllı telefon bağımlılığı ile mutluluk düzeyi arasında arasında anlamlı bir farkın olup olmadığını belirlemek amacıyla elde edilen veriler t testi ile analiz edilmiştir. Öznel Mutluluk düzeyi ile Akıllı Telefon Bağımlılığı düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla Pearson Momentler Korelasyon katsayısına bakılmıştır. Bunun dışında demografik değişkenler t testi ve tek yönlü Anova tekniği ile elde edilen veriler analiz edilmiştir. Yapılan bu araştırma sonucunda akıllı telefon bağımlılığı ile öznel mutluluk arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu bulunmuştur. Bu araştırmada öznel mutluluk ve akıllı telefon bağımlılığının cinsiyet, gelir düzeyi, sınıf düzeyi ve akademik ortalama gibi demografik değişkenlere bakıldığında anlamlı bir farklılık oluşturmadığı görülmüştür. Araştırma, elde edilen bulgular doğrultusunda tartışılmış ve ileride yapılacak çalışmalara ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to see if it is possible to understand the relationship between university students' happiness and smart phone addiction level. The second aim of the research is to examine if there are significat differences between university students' happiness and smart phone addiction level in terms of demographic variables such as gender, community, academic success and income level. The study group consists of totally 279 students from 1st, 3rd, 4th level classes of Abant Izzzet Baysal University and Sakarya University in 2014-2015 academic year. In this research, Demographic Information Form was used to determine students' gender, community, academic success and income level. The Smart Phone Addiction Scale which was developed by Kwon, Lee, Won, Park, Min and Han (2013) and was translated to Turkish by Akin, Altundag, Turan and Akin (2014) was used to determine the level of the the smart phone addiction. The Subjective Happiness Scale which was developed by Lyubomirsky and Lepper (1999) and was translated to Turkish by Akin and Satici (2011) was used to determine the happiness level. Pearson Moments Correlation was used to investigate the relationships between Subjective Happiness Scale and Smart Phone Addiction. The relation between demographic variables was analyzed by using the indepented sample Test and One Way Anova Technique. As a result, a negative relationship was observed between smart phone addiction and subjective happiness. In this research, it is observed that gender, class level, academic success and income level do not affect the subjective happiness and smart phone addiction. This research was discussed by using the obtained data and some suggestions were created for the future studies.