Gönüllü vergi uyumu ve Türkiye'de Gelir İdaresinin rolü
Tax compliance and Revenue Administraiton's role of Turkey
- Tez No: 431373
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGE HAKAN AGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi Psikolojisi, Vergi Ahlakı, Vergi Uyumu, Gelir İdaresi Başkanlığı, Tax Psychology, Tax Ethics, Tax Complience, Revenue Administraiton
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Vergiler hukuki cebir altında alınmakla birlikle, modern vergi sistemlerinin amaçlarından birisi de vergiye gönüllü uyumun sağlanmasıdır. Bilinen yöntemler ile etkin bir vergi politikasının oluşturulamaması mükelleflerin vergisel ödevlerini kendiliğinden yerine getirmelerini sağlayacak çalışmaların yapılmasını gerekli kılmıştır. Bu amaç doğrultusunda ülkemizde 5345 sayılı Kanun ile Gelir İdaresi Başkanlığı mükellef odaklı hizmet anlayışı çerçevesinde yeniden yapılandırılmıştır. Gelir İdaresi Başkanlığının gönüllü vergi uyumunu arttırmadaki rolü ve etkisi çalışmamızın konusunu oluşturmaktadır. Bu bağlamda çalışmamızın birinci bölümünde vergi kavramına teorik olarak değinilmiştir. İkinci bölümde gönüllü vergi uyumu, vergiye gönüllü uyumu etkileyen faktörler ve mükelleflerin vergi karşısındaki tutum ve davranışları hakkında bilgi verilmiştir. Son bölümde ise Türkiye'de Gelir İdaresi'nin yeniden yapılandırılması ve yapılanma sonrası vergi uyumunu arttırmaya yönelik faaliyetleri incelenmiştir. Yapılan çalışma ile Gelir İdaresi Başkanlığının faaliyetleri olumlu olarak değerlendirilmiş, ancak Türkiye'de halen vergi bilincinin düşük olması nedeniyle, yapılan çalışmaların yetersiz olduğu ve gerçekçi anlamda devam etmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır
Özet (Çeviri)
As well as taxes are collecting by law compulsion, one of the purposes the modern tax systems is obtain to tax complience by volunterily. The efficient tax policy couldn't created with known methods necessitate the studies can provide taxpayer's tax duties complated by self-regulate. Towards that purporse by the 5345 number Law, Revenue Administraiton reconstituded within the framework of taxpayer focused service. Revenue Administraiton's role and effect on increase compliance on tax voluntary constitudes the topic of the study. In this context first section of the study mentions theoretically tax concept. Second section informs about voluntary tax compliance, the factors which effects voluntary tax compliance and taxpayer's attitudes and behaviors against tax. The last section researched of Turkish Revenue Administration's reconstitution and after that reconstitution their activities about increasing tax compliance in Turkey. By the study, Revenue Administraiton's activities evaluated as positive, but the study concluded that all the activities are unsufficient and these activities have to continue in real terms because of the low tax awareness of Turkey.