H.1256 (1840/1841) tarihli nüfus defterine göre Sincanlı kazası (Transkripsiyon ve değerlendirme)
Sincanlı town according to the population records book dated H.1256 (1840/1841) (Transcription and evaluation)
  1. Tez No: 431378
  2. Yazar: OSMAN GÖNÜLSEVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRSOY ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Karahisar-ı Sahib, Sincanlı, Tahrir, Nüfus Defteri, Karahisar-ı Sahib, Sincanlı, assessment, census records book
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Nüfus, gerek geçmişte gerekse günümüzde devletler için önemli bir vergi ve asker kaynağıdır. Osmanlı Devleti'nde de nüfus, asker temini ve vergiler bakımından son derece önemli bir kaynak durumunda idi. Bu bağlamda Osmanlı, kuruluşundan itibaren“tahrir”adı verilen sayımlar yapmış ve böylece demografik kayıtlar tutulmuştur. Bu çalışmada Karahisar-ı Sahib Sancağına bağlı Sincanlı kazasının demografik yapısı, 1840/1841 (H.1256) tarihli nüfus sayımı verilerini içeren 1714 numaralı nüfus defterinin sunduğu imkânlar çerçevesinde ortaya konulmaya çalışılmıştır. Sincanlı Kazası'na ilişkin Nüfus defterlerine göre yaptığımız bu çalışma ilk ve tek örnektir.
Özet (Çeviri)
Population is a significant source of tax and military for states in the past as well as today. In Ottoman Empire it was also an extremely important source of supply in terms of recruiting soldiers and collecting taxes. In this context, the Ottoman Empire conducted census called“tahrir”since its foundation and thus demographic records were kept. In this study the demographic structure of Sincanlı town in the Sanjak of Karahisar-ı Sahib is investigated within the bounds of possibility by using demographic records books numbered 1714 (including the first census results dated 1840/1841 AD, 1256 AH). The present study about Sincanlı town realized according to census records books is the first and mere sample.