Muhasebe standartlarının sektörel algılanması: Mermer işletmeleri örneği
Industrial perception of accounting standards: Case study for marble enterprises
  1. Tez No: 431383
  2. Yazar: ALPER KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANTÜRK KAYAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Muhasebe Standartları, Mermer, TFRS-6 Algısı, International Accounting Standards, Marble, IFRS-6 Perception
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tezin ana konusu, TFRS-6 Maden Kaynaklarının Araştırılması ve Değerlendirilmesi standardının, Afyonkarahisar ili ticaret odasına kayıtlı mermer işletmeleri tarafından hangi düzeyde bilgi sahibi olunduğunu ölçmeyi amaçlamaktadır.Çalışmada, Afyonkarahisar'da faaliyet gösteren mermer işletmeleri üzerinde, uluslararası muhasebe standartlarının etkileri ile TFRS-6 standardının getirdiği düzenlemelerin algılanmasına yönelik bir araştırma yapılmıştır. Uluslararası muhasebe standartlarının getirdiği ana ilkeler ve TFRS-6 standardının getirdiği düzenlemeler referans alınarak hazırlanan anket soruları, Afyonkarahisar ili ticaret sicilinde kayıtlı 30 adet mermer madeni arama faaliyetinde bulunan işletmelere uygulanmıştır.Elde edilen veriler SPSS programında test edilmiştir. Yapılan araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; TFRS-TMS standart seti ve TFRS-6 standardı hakkında katılımcıların yeterli düzeyde teknik ve yasal mevzuat bilgisinin olmadığı ancak düzenlemelerin önemine yönelik algının var olduğu saptanmıştır
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate at which level the perception of IFRS-6 exploration and evaluation standards are being used on marble enterprises which are recorded in the trade enrollment of Afyonkarahisar province. In this study a research was conducted for detecting towards effects of international accounting principles and arrangements of IFRS-6 on marble enterprises operating in Afyonkarahisar province. The survey questions which were applied to 30 mine companies are prepared considering the referances of international accounting principles and arrangements of IFRS-6. Collected datas were tested by SPSS programme. According to the results at the end of the research; accountant of mine companies have the perception about impotance of IFRS-6 however; there are sort of lacunas detected in the implementation or the execution of these principles.