The collective and individual aspects of idiocentric collecting
Biriktirmenin kolektif ve bireysel yönleri
  1. Tez No: 431384
  2. Yazar: SİBEL AKSU GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JAY COURTNEY FIKES, PROF. DR. EMİNE İNCİRLİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: biriktirmek, nesne, koleksiyon, hatıra, yadigar, temsil, bellek, benlik, zaman, öz-temsil, collecting, objects, memorabilia, collection, memory, self, time, reification, classification, self-representation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 298
Özet
Biriktirme pratiği“patolojik”olarak tartışılan istifçilikten, önemli sanat ve müze koleksiyonlarına uzan geniş bir yelpazede ele alınmaktadır. İngilizce literatür biriktirmeyi“koleksiyon yapma”bağlamında tartışmakta ve dolayısıyla batılı bir pratik olarak kabul etmektedir. Türkçe literatür çok sınırlıdır ve daha çok koleksiyonculuğa ve koleksiyonlara odaklanmaktadır. Bu farklı yaklaşımların ihmal ettiği belirgin bir biriktirme biçimi söz konusudur. Geçmiş deneyimleri ve gelecek kurguları ile ilişkili nesneleri biriktiren insanlar vardır ve bu araştırmanın amacı“biriktirici”lerin gerekçelerini anlamaktır. Biriktirmenin zihinsel süreçlerin dışavurumlarından bir olarak işaret eden bu araştırma insan-nesne ilişkisi, bellek ve benlik üzerine çeşitli tartışmaları kapsayan bir teorik yaklaşım benimsemektedir. Bu araştırma için derinlemesine görüşme ve grup görüşmeleri yöntem olarak kabul edilmiştir. Bilişsel antropolojik bir yaklaşım benimsenmiş ve söylem analizi gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda, biriktiricilerin geçmiş ve gelencek benliklerini temsil eden nesneleri biriktirdikleri, biriktirmenin biriktiriciler için geçmiş ve gelecek benliklerini bağlarken, zaman ve mekanda süreklilik ve tutarlılık duygusunu sağladığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Collecting is gathering things of a specific kind. In Turkish, there are two words to distinguish different modes of collecting: biriktirmek and koleksiyon yapmak. Biriktirmek refers to any kind of gathering whereas koleksiyon yapmak is a verb consisting of two words one of which is adopted from English: koleksiyon (collection). In English, the primary meaning of collecting is overshadowed by the emphasis on systematic collecting in the Western notion. The literature seems to consider collecting as a Western practice. Collecting is discussed in a broad spectrum ranging from compulsive hoarding to significant art or museum collections. However, there is a neglected mode of collecting that is identified as neither“pathological,”as in compulsive hoarding nor“institutional,”as in systematic collecting. There are people who keep and collect things connected to their experiences and intentions. This research refers this mode of collecting as“idiocentric collecting”corresponding to the meaning of biriktirmek, and aims to understand the motives of“keepers”. Asserting that collecting is among the physical manifestations of the process of the mind, this research adopts a theoretical approach that covers the diverse discussions on the human-object relationship, memory, and the self. In-depth interviews, group discussion interviews are conducted. A cognitive perspective and an ethnosemantic analysis are adopted for the evaluation of the data gathered. The results have shown that keepers keep and collect the things that represent their past and future selves. Idiocentric collecting revealed to be a way to connect past and future-selves providing keepers a sense of continuity and coherence through time and space.