İslam Hukukunda katılım bankacılığında kullanılan kredi ve yöntemler
Relations between organizational culture and organizational commitment
  1. Tez No: 431447
  2. Yazar: ZÜLKÜF AYDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Din, Banking, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Faiz, Bankacılık, İslam, Katılım Bankacılığı, Interest, Banking, İslam, Participation Banking
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Ticari ve iktisadi hayatta önemli bir yeri olan faiz, etkisi ve uygulanması noktasında tarih boyunca başta semavi dinler olmak üzere beşeri sistem ve ideolojiler tarafından tartışılıp eleştirilmiştir. Yaşadığımız coğrafyanın dini ahlaki ve toplumsal yapısını göz önüne aldığımızda faizli bankalara alternatif faizsiz bankacılık sisteminin oluşması kaçınılmazdır. Dünyada büyük gelişim sürecine giren faizsiz bankacılık 1940-1970 yılları arasında özellikle Mısır'da kendini göstermiştir.“Faizsiz Bankacılık”adı altında yaygınlaşan katılım bankaları, başta Müslüman ülkelerde faaliyet gösterirken bugün farklı ihtiyaçların karşılanması noktasında tüm dünyada önem arz eden bir işlevsellik kazanmıştır. Faizsiz bankacılık sistemi“Özel Finans Kurumları”olarak ülkemize ilk olarak 1984 yılında girmiş, 2000'li yıllarda ilerleme katetmiş, 2005 yılında ise“Katılım Bankacılığı”adını alarak bankacılık sektöründe büyük bir gelişme göstermiştir. Bu gelişmeler katılım bankalarının faizli bankalar karşısında İslami değerleri göz önüne alarak alternatifler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Having an important place in commercial and economic life, the interest has been discussed and criticized in terms of its effect and practice by human systems and ideologies, primarily divine religions, during the history. When considered the religion and ethical and social structure of the place where we live in, it is inevitable that interest-free banking system is formed as alternative to interest banks. Having been under a great development process in the world, the interest-free banking appeared between 1940-1970 especially in Egypt. While the participation banks that have become common under the name“Interest-Free Banking”were active in Muslim countries initially, they have gained a functionality which is significant throughout the world regarding meeting different needs today. The interest-free banking system was first introduced as“Private Finance Institutions”to our country in 1984, progressed in 2000s, and it showed a great improvement in the banking market by getting the name“Participation Banking”in 2005. These improvements offer alternatives in that the participation banks consider the Islamic values compared to the interest banks.