Cinsiyetçi ve saldırgan tutumlar ile kadına yönelik aile içi şiddeti doğal görme arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating relationship between sexist and aggressive behaviors and legitimation of domestic violence
  1. Tez No: 431466
  2. Yazar: BAŞAK CANSU AKÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadına yönelik aile içi şiddet, kadına yönelik aile içi şiddeti meşru görme, çelişik duygulu cinsiyetçilik, saldırganlık, Legitimation of Abuse Against Women, Ambivalent Sexism, Aggressive Behaviours
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı yetişkinlerde cinsiyetçi ve saldırgan tutumlarının incelenmesi ve bu tutumların kadına yönelik şiddeti doğal (meşru) görme tutumuna olan etkisinin incelenmesidir. Araştırma, ilişkisel tarama modelinin kullanıldığı betimsel bir çalışmadır. Araştırmanının örneklemi, 2015 yılında İstanbul'da yaşayan, serbest dağılıma sahip toplam 767 yetişkin kişiden oluşmuştur. Araştırmada kişilerin kadına yönelik şiddeti meşru görme tutumu düzeyleri Evlilikte Kadına Yönelik Şiddeti Meşrulaştıran İçerikler Ölçeği, cinsiyetçi tutum düzeyleri Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik Ölçeği, saldırganlık tutum düzeyleri Saldırganlık Envanteri kullanılarak ölçülmüştür. Bu ölçeklerden aldıkları puanlar ve bu puanların cinsiyetlerine, eğitim düzeylerine, yaşamlarında şiddete tanık olma ve şiddete maruz kalma durumlarına göre değişimleri incelenmiştir. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 21 programı kullanılmıştır. Cinsiyetlere göre farklılaşmayı belirlemek için elde edilen veriler bağımsız gruplar t testi ile analiz edilmiştir. Bağımlı değişkenin kadına yönelik aile içi şiddetin meşru görülmesi olan modelde, çelişik duygulu cinsiyetçilik değişkeninin anlamlı etkisinin olduğu görülmüştür. Aynı zamanda kadına yönelik aile içi şiddetin meşru görülmesi üzerinde saldırganlık tutumunun anlamlı etkisinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
A descriptive screening examination undertaken the look of relationship between sexist and aggressive behaviors and legitimation of abuse against women. This research is a descriptive study using the relational model. A total of 767 adults of Istanbul participated who picked randomly. The analyzed data collected via three scales entitled“Content Domains for Justification of Physical Wife Abuse Scale”,“Ambivalent Sexism Scale”, and“Aggression Questionnaire”. Ambivalent sexism subscales has significant effect on the dependent variable legitimation of domestic violence. Scores were investigated according to participants' exposure to violence, having witnessed violence, level of education and gender. Aggression scale results have significant effect on dependent and independent variables. SPSS 21 program used to analyze. The data which obtained to determine the differentiation by gender were analyzed with independent groups't test. The dependent variable legitimation of domestic violence has significant effect on ambivalent sexism variable. Also, it was found that the attitude of aggression has significant effect on legitimation of domestic violence.