Acil serviste endotrakeal entübasyon uygulaması sırasında EEG monitörizasyonu (bispectral index TM ) ölçümünün değerlendirilmesi
Evaluation of EEG monitorization (bispectral index TM) measurement while endotracheal intubation at emergency room
  1. Tez No: 431617
  2. Yazar: EMEL ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAŞAK BAYRAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: endotrakeal entübasyon, bispectral index, acil servis, entübasyon komplikasyonu, monitorizasyon, Endotracheal intubation, Bispectral Index, emergency department, intubation complications of intubation, monitoring
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Acil serviste endotrakeal entübasyon uygulaması sırasında EEG monitörizasyonu (Bispectral index TM ) ölçümünün değerlendirilmesi Emel Altıntaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, İzmir, Türkiye. Giriş ve Amaç: Endotrakel entübasyon acil serviste en önemli ve kritik işlemlerden biri olmakla birlikte normal görünen hastalarda bile zor ve komplikasyonları olabilmektedir. Bispectral index (BIS) değerinin kardiyak arrest, bradikardi ve hipotansiyonu öngördüğü ile ilgili olgu sunumları bulunmaktadır. Çalışmamızda primer sonlanım noktası olarak ETE komplikasyonlarını BIS'ın diğer monitorizasyon parametrelerinden daha önce öngördüğünü test etmeyi, ikincil sonlanım noktası olarak da ETE komplikasyonlarının insidansını belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Prospektif, gözlemsel çalışmamıza, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi'ne 01.01.2016-01.04.2016 tarihleri arasında başvuran ardışık 55 hasta alındı. Olguların sosyodemografik verileri, ETE nedeni, hastanın tanısı, vazopressör ilaç artışı veya başlangıcı, sedasyon ve paralizan ilaçlar, işlem öncesi, laringoskopi ve ETE' den sonra 1,3,5,7,9,11,13,15,20,25,30. dakikalardaki vital bulguları, BIS, GKS ve end-tidal CO2 değerleri ve ETE komplikasyonları kayıt edildi. ETE komplikasyonlarını öngörmede BIS değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 55 hastanın yaş ortalaması 75,09±14,35 (26-101), %52.7'si erkekti. En sık ETE nedeni solunum yetmezliği (%61.8) idi. En sık tanı pnömoni(%30.4) idi. Sedasyon için %49.1 midazolam, %49.1 ketamin ve %1.8 propofol kullanıldı. Rokuronyum % 85.4 hastada kullanıldı. ETE komplikasyonu %25.4 hastada izlenmedi. En sık ETE komplikasyonu PIHI % 69 idi. PIHI gelişen hastalarda laringoskopi esnasında bakılan OAB değerinin anlamlı olarak düştüğü bulundu. BIS'in OAB, DKB ve kalp hızından daha önce kardiyak arresti ön gördüğü saptandı. BIS laringoskopi esnasında bradikardi gelişeceğini öngörmüştür. Hastalarda herhangi bir komplikasyon gelişeceğini ön görme açısından BIS anlamsız bulunmuştur. Sonuç: Entübasyon sırasında kardiak arrest ve bradikardi gibi hayatı tehdit edici komplikasyonları ön gördüğünden ve sürekli monitorizasyon sağladığından kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of EEG monitorization (Bispectral index TM ) measurement while endotracheal intubation at emergency room Emel Altıntas, Dokuz Eylul University Medical Faculty Emergency Medicine Department, Izmir, Turkey Introduction and goal: While endotracheal intubation is one of the most important and critic actions in the emergency room, it can be difficult and may cause complications even with seemingly normal patients. There are case reports of Bispectral index (BIS) value predicting cardiac arrest, bradycardia and hypotension. In our study, we aimed to test BIS to predict ETI complications before other monitorisation parameters as primary ending point, and as secondary ending point we tried to assess the incidence of ETI complications.. Material and Method: 55 patients who presented to the Dokuz Eylul University Emergency Room between 01.01.2016 and 01.04.2016 were included in our prospective, observational study. Patients sociodemographic data, the reason of ETI, patients diagnosis, increase in dosage or first administration of vasopressor drug, sedation and paralytic drugs, vital values before the procedure, after laryngoscopy and 1,3,5,7,9,11,13,15,20,25,30 minutes after ETI, BIS, GCS and end-tidal CO2 values and ETI complications were recorded. BIS was evaluated in predicting of ETI complications. Findings: Mean age value of 55 patients that were included was 75,09±14,35 (26-101), %52,7 were male. The most common cause of ETI was respiratory failure (%61.8). The most common diagnosis was pneumonia (%30.4). For sedation %49.1 midazolam, %49.1 ketamine and %1.8 propofol were used. Rocuronium was used with % 85.4 of patients. ETI complication was not observed with %25.4 of patients. The most common ETI complication was PIHI % 69. Mean arterial pressure were found to be decreased significantly in patients who went into PIHI during laryngoscopy. It was found that BIS predicted cardiac arrest before mean arterial pressure, diastolic arterial pressure and heart rate. BIS predicted bradycardia will occur while laryngoscopy. BIS was insignificant at predicting any possible complication at patients. Conclusion: BIS can be used safely during intubation because it predicts life threatining events like cardiac arrest and bradycardia and it ensures continuous monitorization.