Diz osteoartritli hastalarda matrilin-3 (MATN3) gen ekspresyonu ve polimorfizmi
The matrilin-3 (MATN3) gene expression and polymorphism in the patients with knee osteoarthritis
  1. Tez No: 431735
  2. Yazar: HATİCE LÜY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: diz osteoartriti, matrilin-3, gen ekspresyonu, polimorfizm, knee osteoarthritis, matrilin-3, gene expression, polymorphism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Açıklama: Osteoartrit, sıklıkla yaşlılarda görülen eklem kıkırdağında erozyon, eklem marjinlerinde kemik hipertrofisi, subkondral skleroz ve sinovyal membran ve eklem kapsülünün bir dizi biyokimyasal ve morfolojik değişiklikleri ile karakterize dejeneratif eklem hastalığıdır. Osteoartrit gelişiminde rol oynayan major risk faktörleri arasında yaş, obezite, genetik yatkınlık, eklem dizilim bozukluğu, travma ve cinsiyet yer alır. Polimorfizmler en yaygın genetik varyasyon tipidir ve en sık tek nükleotid değişiklikleri şeklinde görülmektedir. Matrilinler, nonkollajenöz ekstrasellüler matriks protein ailesidir. Matrilin-3, bu ailenin en küçük üyesidir ve primer olarak kıkırdakta ekprese edilir. Matrilin-3 proinflamatuar sitokinlerin, MMPs'ın, COX-2'nin ve iNOs'un ekspresyonunu indükler. Bizim çalışmamızın amacı diz osteoartritli hastalarda Matrilin- 3 (MATN3) gen polimorfizm sıklığı ve ekspresyon düzeyinin belirlenmesi ve elde edilen bu verilerle klinik bulgular, hastalık şiddeti ve riski arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: ACR sınıflama kriterlerine göre primer diz osteoartriti tanısı alan 100 hasta ile osteoartriti veya başka eklem hastalıklarını düşündürecek herhangi bir semptom veya bulgusu olmayan 50 sağlıklı çalışmaya dahil edildi. Tüm katılımcıların demografik bilgileri kaydedildi. Ayrıca çalışmaya dahil edilen hastaların diz ağrısı, yaşam kalitesi ve fiziksel fonksiyonu sırasıyla VAS, HAQ, WOMAC ve Lequesne indeksi ile değerlendirildi ve radyografileri Kellgren-Lawrence evrelemesi ile skorlandı. Tüm katılımcılardan alınan periferik venöz kandan genomik DNA ve RNA elde edildi. Gen ekspresyon çalışması kantitatif real-time PZR yöntemi ile yapıldı. Genotipler polimorfizm için dizayn edilen problar kullanılarak real-time PZR ile belirlendi. Bulgular: Hasta ve kontrol grupları arasında yaş, meslek, sigara öyküsü ve eğitim düzeyi açısından anlamlı fark mevcut iken cinsiyet ve VKİ açısından anlamlı fark yoktu. Gruplar arasında MATN3 rs62109425 G>A polimorfizmi genotip dağılımı ve alel sıklığı açısından istatistiksel anlamlı fark yoktu. Ayrıca cinsiyete göre de gruplar arasında genotip dağılım ve alel sıklığı açısından anlamlı fark yoktu. Hasta grubu MATN3 gen ekspresyon düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı yüksek saptandı. Grup içi MATN3 gen ekspresyon düzeyleri ile MATN3 rs62109425 G>A polimorfizm genotipleri arasında anlamlı fark saptanmadı. Gruplar arası MATN3 gen ekspresyon düzeyleri ise GG ve GA genotipe sahip olan hasta ve kontrol grupları arasında anlamlı fark saptanmasına rağmen AA genotipe sahip olanlar arasında anlamlı fark saptanmadı. Hasta grubunda MATN3 gen ekspresyon düzeyleri ya da rs62109425 G>A polimorfizm genotipleri ile VAS, HAQ, WOMAC ve Lequesne indeksi skorları ve radyografik evreleri arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: Bizim çalışmamız Türk populasyonunda MATN3 rs62109425 G>A polimorfizminin diz osteoartriti için artmış riske neden olmadığını öne sürmektedir. Diz osteoartritli hastalarda kontrol grubuna göre yüksek saptanan MATN3 gen ekspresyon düzeyi, MATN3'ün kanıtlanmış anti-anabolik ve pro-katabolik etkisini desteklemektedir. MATN3 geni promotor bölge tek nükleotid polimorfizminin (rs62109425 G>A) aynı genin ekspresyon düzeyini etkilemediği görülmüştür. Ayrıca diz osteoartritli hastalarda MATN3 gen ekspresyonu ya da rs62109425 G>A polimorfizmi ile klinik bulgular ve hastalık şiddeti arasında ilişki saptanmamıştır. Fakat bu sonuçların daha büyük örneklem sayısına sahip farklı etnik gruplarda tekrarlanmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
İntroduction: Osteoarthritis is a degenerative joint disease, occurring primarily in older individuals, characterized by erosion of the articular cartilage, hypertrophy of bone at the margins, subchondral sclerosis, and a range of biochemical and morphologic alterations of the synovial membrane and joint capsule. Risk factors for developing osteoarthritis include age, joint location, obesity, genetic predisposition, joint malalignment, trauma, and gender. Polymorphism is the most common type of genetic variation and mostly seen as single nucleotide changes. The matrilins are a family of noncollagenous extracellular matrix proteins. Matrilin-3 is the smallest family member and primarily expressed in cartilage. Matrilin-3 induces the expression of the proinflammatory cytokines, MMPs, iNOS, and COX2. The aim of our study is to determine the frequency of MATN3 rs62109425 G>A polymorphism and the levels of MATN3 gene expression and to investigate assosications between these obtained findings and clinic signs, severity and risk of the disease in the patients with knee osteoarthritis. Material and Method: 100 patients with primary knee osteoarthritis according to ACR classification criteria and 50 healthy participants without any semptoms and/or signs of osteoarthritis and/or other joint diseases were enrolled in the study. The demografic datas of all participants were recorded. Also the knee pain, physical function and quality of life of all patients were evaluated respectively with VAS, HAQ, WOMAC and Lequesne index and their radiographs were scored with the Kellgren-Lawrence staging system. Genomic DNA and RNA were obtained from peripheral venous blood samples of all participants. The study of gene expression were made with quantitative real-time PCR. The genotypes were determined with real-time PCR by the designed probe for polymorphism. Results: There were significant differences in terms of age, occupation, smoking history and education levels but no difference in term of gender and BMI between the patient ve control groups. Within the groups, no statistically significant differences were found with respect to genotype distribution and alele frequency of MATN3 rs62109425 xv G>A polymorphism. Also, there were not significant differences with respect to genotype distribution and alele frequency between groups according to gender, too. The levels of MATN3 gene expression were statistically significant higher in the patient group than the control group. In the intragroup evaluation, no significant difference was between the levels of MATN3 gene expression and genotypes of rs62109425 G>A polymorphism. Although the significant difference in the levels of MATN3 gene expression was found between the patient and control groups with GG and GA genotypes, no significant difference was obtained between the patients and controls with AA genotypes. Also, no significant relationship was obtained between the levels of MATN3 gene expression or genotypes of rs62109425 G>A polymorphism and clinic signs or radiographic stages in the patient group. Conclusions: Our study suggested that MATN3 rs62109425 G>A polymorphism did not lead to an increased risk for knee osteoarthritis in Turkish population. The higher levels of MATN3 gene expression in patients with knee osteoarhritis than control group supported the proven anti-anabolic and pro-catabolic effects of MATN3. It was seen that the examined single nucleotide polymorphism in promoter region of MATN3 gene did not affect to the expression levels of the same gene. In addition, no association was observed between MATN3 gene expression or rs62109425 G>A polymorphism and the clinic signs and severity of disease in knee osteoarthritis. These findings require replication in different ethnic populations with larger sample size.