Gebeliğin üçüncü trimesterinde olan kadınların koitusa ilişkin görüşleri ve davranışları
Opinions and behaviors of pregnand woman in the third trimester of pregnancy related to coitus
- Tez No: 431743
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZER KISA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cinsellik, Davranış, Gebelik, Görüş, Kadın, Koitus, Trimester, Behavior, Coitus, Opinion, Pregnancy, Sexuality, Trimester, Women
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Araştırma, gebeliğin üçüncü trimesterinde olan kadınların koitusa ilişkin görüşleri ve davranışlarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini oluşturan Kahramanmaraş İli Necip Fazıl Şehir Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ek Hizmet Binasında jinekoloji polikliniğine başvuran 11001 kadından örnekleme alınacak kadın sayısı 240 olarak hesaplanmıştır. Anket yapmayı kabul eden 320 gebe kadına ulaşılmıştır. Veri toplama aracı olarak, anket formu kullanılmıştır. Anket formu iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; kadınların sosyo-demografik ve obstetrik özelliklerine; ikinci bölümde ise kadınların gebelikte cinsel fonksiyon durumuna yönelik sorular yer almaktadır. Anket formu 1 Mart – 30 Haziran 2015 tarihleri arasında uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler araştırmacı tarafından kodlandıktan sonra SPSS for Windows 15,0 (statistical program for social sciences) paket programı için hazırlanan veri tabanına kaydedilmiştir. Kategorik ölçümler sayı ve yüzde olarak, sayısal ölçümlerle ortalama ve standart sapma (uygun yerlerde minimum - maximum) olarak özetlenmiştir. Kategorik ölçümlerin gruplar arasında karşılaştırılmasında Ki-Kare ve Fisher Exact testleri kullanılmıştır. Kadınların gebelikte cinsel davranışları ile yaşı, mesleği, eğitim durumu, eşin eğitim durumu, aylık gelir düzeyi, evlilik süresi, gebelik haftası, toplam gebelik sayısı arasındaki farkın istatistiksel açıdan önemli olduğu belirlenmiştir (p < 0.05). Sonuç olarak, gebe kadınların gebelikte cinsel ilişkiyi sakıncalı buldukları, cinsel ilişki sıklığında azalma olduğu ve koitusa ilişkin yanlış bilgi ve davranışlarının olduğu saptanmıştır. Kadınların ve eşlerinin gebelikte bu yanlış düşüncelerinin ve davranışlarının değiştirilmesi yönünde eğitim verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was done as a descriptive to determine the opinions and behaviors of pregnant women in the third trimester of pregnancy related to coitus. The universe included women who were admitted to the Gynecology Clinic of the Necip Fazıl City Hospital in Kahramanmaraş. A sample of 240 women out of 11001 were calculated and 320 women who accepted to be in the study included. For the data collection, a survey form was used. The first part of the survey form asked the participants for socio- demographic and obstetric information. In the second part, the questions were related to sexuality during pregnancy.Data collection was done between 1 March and 30 June, 2015.The data were coded and input in the SPSS for Windows 15,0 (statistical program for social sciences) for analysis.Categorical measures were reported as mean, standard deviation, minimum and maximum numbers and percentages.Chi-square and Fisher's exact tests were used for the comparison between groups of categorical measurement.Statistically significant relationship was found between women's sexual behavior during pregnancy and age, occupation, education level, spouse's education level, monthly income, length of marriage, gestational age (p < 0.05). As a result, it was found that pregnant women had incorrect information related to sexuality during pregnancy which is associated with a decrease in sexual behavior of pregnant women. Professional education towards changing these incorrect information and behavior by health professionals for women and their partners is recommended.