Gebelikte distres deneyimleyen kadınların doğum sonrası emzirme öz yeterliliğinin ve bebek bakımında obsesif kompülsif davranışlarının incelenmesi
Examination of postpartum breastfeeding selfefficayc and obsessive compulsive behaviors in baby care of women who experienceddistress during pregnancy
  1. Tez No: 972806
  2. Yazar: ZEYNEP MARAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİHA AYDIN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Distres, Doğum sonrası dönem, Emzirme özyeterlilik, Obesesif- kompülsif davranışlar
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma gebelikte distres deneyimleyen kadınların doğum sonrası emzirme öz yeterliliğinin ve bebek bakımında obsesif kompülsif davranışlarının incelenmesi amacıyla tanımlayıcı ve izlemsel tipte yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini 20-49 yaş arası doğurganlığa sahip, en az ilkokul mezunu olan 290 katılımcı ile yürütülmüştür. Gebelik haftası en az 13 olan primar veya multipar 290 gebe kadınla doğum öncesi ve doğum sonrası postpartum 2-8 haftalığa sahip kadınlarla yapılmıştır. Araştırmanın verileri, gebeliğin ikinci ya da üçüncü trimesterinde olan gebelere Katılımcı Bilgi Formu, Tilburg Gebelikte Distres Ölçeği (TGDÖ) uygulandıktan sonra aynı katılımcılara doğum sonrası 2-8. haftalar arası Emzirme Öz Yeterliliği Formu ve Postpartum Dönemde Annelerin Bebek Bakımı ile İlgili Obsesif ve Kompulsif Davranışlar Ölçeği (DSDABBOKDÖ) uygulanarak toplanmıştır. Çalışma verilerinin normal dağılım gösterdiği saptanmış, analizler için parametrik testler kullanılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 27,78±5.52'dir. Katılımcıların TGDÖ toplam puan ortalaması 18,06±4,93'dır. Postpartum dönem değerlendirmede annelerin emzirme öz yeterliliği ölçeği toplam puan ortalaması 52,92±6,58, DSDABBOKDÖ toplam puan ortalaması ise 32,66±6,35 olarak saptanmıştır. Katılımcıların TGDÖ toplam puanı ile DSDABBOKDÖ toplam puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü ve düşük düzeyli bir ilişki vardır (p<0.05). TGDÖ toplam puanı arttıkça DSDABBOKDÖ toplam puanı da artmaktadır. Tilburg Gebelikte Distres Ölçeği toplam puanı ile Emzirme Öz Yeterliliği Kısa Formu toplam puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki yoktur (p>0.05). Emzirme Öz Yeterliliği Kısa Formu toplam puanı ile DSDABBOKDÖ toplam puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü ve düşük düzeyli bir ilişki vardır (p<0.05). Regresyon analizi sonucuna göre TGDÖ Toplam puanında 1 birimlik artış, DSDABBOKDÖ Puanının 0.106 birimlik artışa neden olmaktadır. Bu bulgular doğrultusunda, gebelik sürecinde psikolojik iyi oluşu destekleyici müdahalelere öncelik verilmesi önerilmektedir. Özellikle ebe liderliğinde yürütülen doğum öncesi eğitim programlarında distresi tanıma, baş etme becerilerinin geliştirilmesi ve ruhsal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi önem arz etmektedir. Postpartum dönemde ise bebek bakımına yönelik işlevsel olmayan davranışların fark edilmesi ve gerekli psikolojik destek hizmetlerinin sunulması, anne-bebek bağlanmasını güçlendirebilir. Elde edilen bulgular ışığında, hem gebelik hem de postpartum dönem boyunca bütüncül bir yaklaşım benimsenerek psikososyal değerlendirmelerin rutin sağlık hizmetlerine entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This descriptive and longitudinal study was conducted to examine the breastfeeding self-efficacy and obsessive-compulsive behaviors related to infant care in postpartum women who experienced distress during pregnancy. The study sample consisted of 290 pregnant women aged between 20 and 49 years, with at least primary school education and at a minimum of 13 weeks of gestation (primiparous or multiparous). Data were collected in two phases: during the second or third trimester using the Participant Information Form and the Tilburg Pregnancy Distress Scale (TPDS), and between the 2nd and 8th weeks postpartum using the Breastfeeding Self-Efficacy Scale–Short Form (BSES-SF) and the Maternal Obsessive-Compulsive Symptoms Questionnaire Related to Infant Care in the Postpartum Period. The data were found to be normally distributed, and parametric tests were used for analysis. The participants had a mean age of 27.78±5.52 years. The mean TPDS score was 18.06±4.93, the mean BSES-SF score was 52.92±6.58, and the mean score for obsessive-compulsive behaviors related to infant care was 32.66±6.35. A statistically significant, positive, and low-level correlation was found between the TPDS score and the postpartum obsessive-compulsive behavior score (p<0.05). As pregnancy distress increased, obsessive-compulsive behaviors in the postpartum period also increased. However, no statistically significant relationship was found between the TPDS and BSES-SF scores (p>0.05). There was a statistically significant, positive, and low-level correlation between breastfeeding self-efficacy and obsessive-compulsive behaviors (p<0.05). Regression analysis indicated that a one-unit increase in the TPDS score resulted in a 0.106-unit increase in the obsessive-compulsive behavior score. Based on these findings, it is recommended that psychological well-being during pregnancy be prioritized in maternal healthcare. Antenatal education programs led by midwives should incorporate content focused on recognizing and managing distress, as well as strengthening emotional resilience. In the postpartum period, early identification of dysfunctional maternal behaviors and the provision of appropriate psychosocial support may help enhance maternal mental health and strengthen mother-infant bonding. A holistic and continuous approach encompassing both pregnancy and the postpartum period should be adopted, with psychosocial assessments and support mechanisms integrated into routine healthcare services. Keywords in English: Pregnancy; Distress; Postpartum period; Breastfeeding self-efficacy; Obessive-compulsive behaviors