Diz osteoartritinde yüksek yoğunluklu lazer tedavisi ile ultrason ve kısa dalga diatermi tedavisinin ağrı ve fonksiyonellik üzerine etkisi
A comparison of the effects of hi̇lt and ultrasound , short-wave diathermy on pain and functionality in knee osteoarthritis
  1. Tez No: 431757
  2. Yazar: ALİ ERTU MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİRZAT ÇOĞALGİL, YRD. DOÇ. DR. İSMAİL BOYRAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: yüksek doz lazer tedavisi, diz osteoartriti, ağrı, WOMAC Osteoartrit İndeksi, high power laser therapy, knee osteoarthritis, pain, WOMAC
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Osteoartirt, kronik hastalıkların tedavisi geliştikçe yaşlanan toplumlarda sık rastlanan sağlık sorunlarından biri haline gelmiştir. Osteoartrit en sık rastlanan eklem hastalığıdır ve ilerleyen yaşla gelişen sakatlık veya dizabilitenin en önemli nedenlerinden biridir. Sinoviyal, diartrodial ve özellikle yük taşıyan eklemlerde progresif olarak ortaya çıkmakta olup, en sık diz eklemini etkilemektedir. Osteoartritli hastalarda görülen yakınmalar; ağrı, yorgunluk, eklemlerde sabah tutukluğu ve hareket kısıtlılığıdır. Aktiviteler açısından mobilite ve kendine bakım aktivitelerinde limitasyon görülürken, sosyal ve mesleki rollerde katılım kısıtlanabilir. Hastalıkla ilişkili tüm bu problemler ile aktivite limitasyonu ve katılım kısıtlanması hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Hem sistemik hem de lokal risk faktörleri osteoartrit gelişiminde rol oynamaktadır. Yaş, kadın cinsiyet, aşırı kilo, spor yaralanmaları, eklemlerin tekrarlı kullanımı, kas kuvvetsizliği, eklem laksisitesi osteoartrit gelişiminde rol oynayan başlıca risk faktörleridir. Bu risk faktörlerinin modifiye edilmesi osteoartrit riskini azaltabilir, ağrı ve sakatlık gelişimini önleyebilir. Toplumun yaşlanması ve obezitedeki belirgin artışla birlikte semptomatik diz osteoartriti olan kişilerin sayısında ciddi artış beklenmektedir. Günümüzde osteoartritin tanısı ve takibi, daha çok klinik ve görüntüleme bulguları ile yapılmaktadır. Osteoartrit tedavisinde non-farmakolojik ve farmakolojik yaklaşımlar birlikte yer almaktadır. OA tedavisinde kılavuzlara göre, ağrıyı geçirmek ve sekonder fonksiyonel özürlülüğü azaltmak amaçlanmaktadır. Diz OA tedavisinde ilaçlar, fizik tedavi modaliteleri, egzersiz ve cerrahi prosedürler kullanılmaktadır. Egzersiz tedavisi özellikle alt ekstremite ve el osteoartritinde eklem hareket açıklığını, kas kuvvetini, aerobik performansı ve propriosepsiyonu artırmak için sıklıkla kullanılmaktadır. OA tedavisinde ısı tedavisi, tens, ultrason, KDD, lazer , elektroterapotik yaklaşımların yer aldığı fizik tedavi ajanları yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada amaç diz osteoartritli hastaların fonksiyonel durumunu değerlendirmek ve diz OA tedavisinde sıklıkla kullandığımız fizik tedavi modalitelerinden ultrason kısa dalga diatermi ve HİLT'in hastaların ağrı ve fiziksel iv fonksiyonları üzerindeki kısa dönem etkisini araştımak ve bu modalitelerin etkinliklerini karşılaştırmaktır. 20 000 Hz´nin üstündeki ses dalgalarına ultrason denir. Ultrason birçok termal ve nontermal fizyolojik etkilere sahiptir. Ultrason doku iyileşmesini hızlandırır, kolajen fibrillerin esneyebilirliğini arttırır ve ağrıyı modüle eder. Kısa dalga diatermi elektromanyetik enerjinin termal enerjiye dönüşerek konversiyon yoluyla derin ısınma sağlayan fiziksel tedavi modalitesidir. Kas iskelet sistemi hastalıklarında yıllardır tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Lazer tedavisi, analjezik, doku iyileştirici, bağ onarıcı, fibroblast çoğaltıcı, biostimulant ve antiinflamatuvar etkiye sahiptir. Bu nedenle son yıllarda lazer tedavisi birçok ağrılı durumlarda kullanılmaktadır. Ancak elde edilen sonuçlar tartışmalıdır. Girişimsel ve ısıtıcı özelliği sahip olmayan lazer tedavisi önemsiz yan etkileri sahiptir. Lazer tedavisi uygun hastalığa sahip hastalarda kullanılırsa etkin bir tedavi seçeneği olabilir. Çalışmaya, Aban İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon A.D. polikliniğine başvuran, American College of Rheumatology (ACR) kriterlerine göre 'Primer Diz Osteoartriti' tanısı konan, Kellgreen – Lawrence evre 2 - 3 olan hastalar dahil edildi. Çalışma prospektif ve randomize tasarlandı. 2 haftalık fizik tedavi ve rehabilitasyon programına alınacak hastalar randomize olarak 3 gruba ayrıldılar. Grup 1 US tedavisi Grup 2: KDD tedavisi ve Grup 3 lazer tedavisi alacak grup. Hastalara 2 hafta (haftada 5 gün toplam 10 seans) süre ile US, KDD ve HİLT tedavileri uygulandı. Hastalar tedavi öncesi ve tedavi sonrası değerlendirildi. Hastaların klinik değerlendirmesi; Western Ontario and Mc Master Universities Osteoarthritis Index (WOMAC OA indeksi) ve VAS (Vizüel Analog Skala) ile yapıldı. Çalışmamızda US KDD ve lazer tedavisi alan her üç grupta da VAS ile ağrı değerlendirmesinde, WOMAC ile fonksiyonellik değerlendirmesinde istatistiksel olarak anlamlı ilerlemeler kaydedildi. Bununla birlikte 3 grup arasında belirgin bir fark gözlenmedi. Sonuç olarak, bu çalışmada US KDD Lazerin diz OA'lı hastalarda belirgin derecede ağrı azalmasına ve fonksiyonel durumda iyileşmeye neden olduğu izlendi. Bu ajanların için osteoartrit tedavisindeki kesin yerlerini tanımlamak icin başka araştırmalara ihtiyac vardır.
Özet (Çeviri)
Osteoarthritis is a common mediacal problen in populations by increasing age due to the developments in the treatment of cronic diseases. Osteoarthritis is the most common joint disorder and is one of the most important causes of disability with advancing age. It emerges on synovial, diarthrodial and especially load-carrying joints progressively and most often affects knee joints. Symptoms seen in patients with osteoarthritis are pain, fatigue, morning stiffness and limitation of motion. In terms of activities; mobility and self-care activities are limited and in the context of participation; social and occupational roles may be restricted. All of these problems associated with the disease and the involvement of activities and participation adversely affect patients' quality of life. Both systemic and local risk factors play role in development of osteoarthritis. Age, female gender, overweight, sport injury, repetetive use of joints, muscle weakness and joint laxity are risk factors which play roles in the development of osteoarthritis. Modifiying these risk factors may reduce the risk of osteoarthritis and prevent pain and disability. The number of people affected with symptomatic osteoarthritis is likely to increase due to the aging of the population and the increase in obesity. The diagnosis and follow-up of osteoarthritis is mostly performed by clinical findings and imaging modalities. Treatment of osteoarthritis consists of a combination of non-pharmacological and pharmacological approaches. According to guidelines, purposes of the current therapies for osteoarthritis (OA) are pain relief and reduction of secondary functional disability. During knee OA therapy medications, physical therapy modalities, exercises and surgical procedures are used. Exercise therapy is widely used for lower-limb and hand osteoarthritis to improve joint range of motion, muscle strength, aerobic performance and proprioception.the physical therapy agents including thermotherapy, laser and electrotherapeutic approaches are widely used in the treatmen of osteoarthritis. This study aimed evaluate the physical functional state of people with vi knee osteoarthritis and to investigate and compare the theurapeutic effects of physical agents ultrasound , short-wave diathermy, and HİLT on pain and physical function. Ultrasound is defined as sound with a frequency of greater than 20 000 Hz, and has a variety of thermal or nonthermal physiologic effects. Ultrasound stimulates the tissue repair, increases the extensibilty of collagen fibers and modulates the pain. Shortwave diathermy are physical therapy modalities that provide deep heating via conversion of electromagnetic energy to thermal energy. It has been used for therapeutic purposes for musculoskeletal disorders for many years. Laser therapy has analgesic, tissue healing, ligament repair, fibroblast proliferation, biostimulant effects and antiinflammatory effects. Therefore in recent years, laser treatment is used in many painful conditions. However, the results are controversial. Non-invasive and non-thermal laser therapy has negligible side effects. Laser therapy may be an effective therapy option when patients used in accordance with the appropriate disease. In study, those patients with KellgrenLawrence stage 2-3, who referred to Physical Therapy and Rehabilitation Department of Medical Faculty Hospital, Abant İzzet Baysal University and received the diagnose of“Primary Knee Osteoarthritis”according to American College of Rheumatology (ACR) criteria were enrolled. It was planned as a prospective and randomized. Patients to receive 2-week physical therapy and rehabilitation program were divided into 3 groups. Group 1 Ultrasound therapy group 2 Shortwave diathermy therapy and Group 3 HİLT therapy. Patients have been provided Ultrasound Shortwave diathermy and laser therapy for two weeks (5 days a week, a total of 10 sessions).Patients were evaluated before and immediately after treatment. All patients were evaluated with respect to pain (VAS) and Western Ontario and Mc Master Universities (WOMAC) Osteoarthritis Index. Statistically significant improvements were indicated in many parameters such as pain (evaluated with VAS) and function (evaluated with WOMAC) in the posttherapy period (at the second week) compared to pre-therapy in both Ultrasound Shortwave diathermy and laser groups. On the other hand there were no statistically significant difference between 3 therapy group. In conclusion, the results of this study indicate that treatment with us kdd hilt therapy a significant reduction in pain and improvement in function in patients with knee osteoarthritis (OA). For these interventions, further investigation will be necessary to define their place in the management of osteoarthritis.