Prevalence and rısk factors for postpartum depressıon among mothers wıth preterm bırth scıd- L based study
Prematür bebekleri̇n anneleri̇nde doğum sonrasi depresyon sikliği ve i̇li̇şki̇li̇ faktörler
  1. Tez No: 431756
  2. Yazar: ÖMER FARUK UYGUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE BURÇAK ANNAGÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Postpartum depresyon, prematür doğum, Postpartum depression, prematur birth
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Gereç ve Yöntem: Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Kasım 2015-Ekim 2015 tarihleri arasında yatan prematür bebeklerin anneleri çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya katılmak isteyen katılımcılara ilk önce yapılandırılmış klinik görüşme ölçeği ve sosyo-demografik veri formu uygulandı. Sonrasında, Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği, Durumluluk ve Süreklilik Kaygı Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği katılımcılar tarafından dolduruldu. Veriler SPSS 15 programı kullanılarak değerlendirildi. Değişkenler ortalama±standard sapma olarak verildi. Tüm parametrik verilerin, Kolmogorov–Smirnov testi ile normal dağılıma uygun olup olmadığına bakıldı. Katagorik verilerin karşılaştırması Chi-square ve Fisher Exact testi ile; parametrik veriler ise t testi ve Mann-Whitney U testi kullanılarak karşılaştırıldı. Bulgular: Prematür doğum yapan annelerin SCID-I taraması ile %20,8'inde (n=25) doğum sonrası depresyon olduğu saptandı. Doğum sonrası depresyonu olan anneler ile doğum sonrası depresyon olmayan anneler arasında sosyo-demografik veriler açısından anlamlı fark yoktu. Doğum sonrası depresyonu olan grupta istatistiksel olarak anlamlı şekilde planlanmamış gebelik, gebelik sürecinde herhangi bir tıbbi hastalık daha fazlaydı. Sosyal destek ise anlamlı olarak daha düşüktü. Psikiyatrik öykü açısından değerlendirildiğinde postpartum depresyonu olan grupta gebelik sürecinde depresyon, doğum sonrası depresyon öyküsü, gebelik süreci dışında depresyon öyküsü ve ailede psikiyatrik bozukluk öyküsü anlamlı olarak daha fazlaydı. Postpartum depresyonu olan annelerin bebeklerinde 5.dakika Apgar skorları istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşüktü. Edinburg Postpartum Depresyon Ölçeği (EPDS) ve Durumluluk Süreklilik Kaygı Ölçeği (STAI I ve STAI II) puanları doğum sonrası depresyonu olan grupta anlamlı olarak daha yüksek, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (MSPSS) puanları ise anlamlı olarak daha düşüktü. Sonuç: Doğum sonrası depresyon hem anne hemde bebek için birçok olumsuz sonuç oluşturur. Prematür bebeği olan annelerde postpartum depresyon oranı daha yüksekti. Postpartum depresyon için daha fazla riske sahip olan prematür doğum yapan annelerde doğum sonrası depresyonun bu faktörler ışığında önceden tespiti, önlenmesi veya tedavi edilmesi oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate prevelance postpartum depression among mothers with preterm birth and determine which factors are related this clinical condition Methods: The study included 120 preterm birth mothers who were admitted to the department of Child Health and Diseases Neonatal Intensive Care Unit in Selcuk University Faculty of Medicine within two weeks period. First SCID-I and demographic data form for the participants who were volunteer to participate the study were filled. Then, Edinburgh Postpartum Depression Scale, State and Trait Anxiety Scale, Multidimensional Scale of Perceived Social Support were applied to all mothers. Data were analyzed by using SPSS 15 software. Variables were expressed as mean ± standard deviation. The data had previously been submitted to anormality test (Kolmogorov-Smirnov). Comparison of categorical data were compared using the Chi-square and Fisher's Exact test and the parametric data were compared by using the t test or Mann-Whitney U test. Results: We found that 20,8% (n=25) of prematur birth mothers have postpartum depression. We divided into two grups postpartum depression (PPD) or non-postpartum depression (NPPD). Sociodemographic data are not significant differences between two grups. Unplanned pregnancy, medical illness of mother rate were higher in the group with PPD. Otherwise social support during pregnancy are significantly inadequate in the group with PPD. Peripartum or any time depression history and family psyciatric disorders history are related factors with postpartum depression. 5.minutes Apgar scores were significantly low in the group with PPD babies. EPDS, STAI I, STAI II, scores were significantly higher and MSPSS scores were significantly low in the group with PPD. Conclusion: To our knowledge, this is the first SCID-I based study about frequency of postpartum depression in among mothers wıth preterm birth. In the present study, we found that the rate of depression was higher in among mothers with preterm birth. Prevention, early detection or treatment postpartum depression is very important for preterm birth mothers.