Psikiyatri hastalarinda cinsel yaşam ve i̇lişkili faktörler
Sex lives and related factors in psychiatry patients
- Tez No: 431773
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: ruhsal hastalık, cinsel yaşam, gebelik, aile planlaması, riskli davranış, Mental disorder, sexual life, maternity, family planning, high risk behavior
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırma psikiyatri hastalarında cinsel yaşam ve ilişkili faktörleri değerlendirmek amacıyla planlanmış, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı bir araştırmadır. Araştırma örneklemini, Kocaeli Üniversite Hastanesi psikiyatri kliniğinde poliklinik hizmeti alan hastalar oluşturmuştur (n=200). Veriler araştırmacı tarafından literatür bilgisi doğrultusunda oluşturulan bilgi formu ve Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Bilgi formu 5 bölümden oluşmuştur. Bunlar cinsel yaşam, evlilik ile ilgili özellikler, gebelik ve doğum, riskli davranışlar ve aile planlamasına yönelik sorulardan oluşmuştur. Verilerin analizinde, tanımlayıcı istatistikler (yüzdelik, aritmetik ortalama, standart sapma, min-max) ve karşılaştırma istatistik (Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis Analizi, t testi) yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmada hastaların yaş ortalaması 36,70±10,34 yıl olup, %58'inin (n=116) kadın, %42'sinin (n=84) erkek'di. Hastaların tanılarına bakıldığında % 25'i şizofreni, % 25'i bipolar, % 25'i depresyon, % 25'i ise anksiyete bozukluğudur. Hastaların %85,5'inin cinsel deneyiminin olduğu, %92,4'ünün ilk deneyimlerinin kendi isteğiyle, %7,6'sının ise kendi isteği dışında olduğu saptanmıştır. Hastaların %57,5'i hastalık öncesine göre cinsel istekte azalma olduğunu, %39'u ise tedavinin cinsel istekte azalmaya etkisi olduğunu ifade etmişlerdir. Hastaların %18'i zorla istemedikleri cinsel ilişkileri olduğunu, %30,5'inin cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında bilgisinin olmadığını belirtmiştir. Bunun yanı sıra hastaların %67,3'ü cinsel ilişkilerinde herhangi bir kontrasepsiyon yöntemi uygulamadıklarını ifade etmişlerdir. Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeğine göre tüm hastaların % 72'sinde (n= 144) cinsel disfonksiyon görülmüştür. Yine şizofreni tanılı hastalarda cinsel disfonksiyon görülme oranı diğer tanı gruplarındaki hastalara göre anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p=h0,002**) Bu sonuçlara göre tedavinin cinsel yaşamı etkilediği ve şizofreni tanı grubundaki hastaların cinsel sorunlarının daha fazla olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive and correlational study planned to evaluate the factors which influence sexual lives of psychiatric patients. The study sample consists of patients who receive care in the psychiatry department of a university hospital (n=200). Data was collected using a questionnaire developed according to the information available in the literature and using the Arizona Sexual Experience Scale. The questionnaire has 5 sections which include questions about marriage and associated characteristics, pregnancy and birth, risky behaviour and family planning. Descriptive statistics (percentage, arithmetic mean, standard deviation, min-max) and comparative statistics (Mann Whitney U test, Kruskal Wallis Analysis, t test) methods were used to analyse data. The mean age of the patients in the study was 36.70±10.34 and 58% of the patients were female (n=116) and 42% of the patients (n=84) were male. As fort he diagnosis of patients, 25% of the patient has schizophrenia, 25% of the patients has bipolar syndrome, 25% has depression and 25% has anxiety disorder. 85.5% of the patients had sexual experience, 92.4% had their first sexual experience voluntarily and 7.6% had their first sexual experience without their consent.57.5% of the patients expressed that they have reduced sexual drive compared to their pre-disease condition and 39% of the patients claimed that their treatment contributed to their reduced sexual drive. 18% of the patients claimed that they had forced sexual relations in the past and 30.5% of the patients expressed that they have no knowledge of sexually transmitted diseases. Additionally 67.3% of the patients reported that they do not use any contraceptive method. According to the Arizona Sexual Experience Scale, a sexual dysfunction was seen in 72% (n=144) of the patients. The rate of incidence for sexual dysfunction in people diagnosed with schizophrenia was found to be significantly higher than that of the patients in other diagnosis groups (p=h0, 002**). Based on these findings, it may be concluded that treatments affect sexual life and patients in the schizophrenia group have more sexual problems.