Bipolar 1 bozukluk tanısı olan hastalarda intihar girişiminin işlevsellik ve içgörü ile ilişkisi
- Tez No: 583482
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN EMREM BEŞTEPE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk 1, intihar davranışı, işlevsellik, içgörü, Bipolar Disorder 1, suicidal behavior, functionality, insight
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş ve Amaç: Bipolar bozukluk, duygudurum bozuklukları içinde intihar ile yakından ilişkili bir hastalıktır. Bipolar bozukluk hastalarında yaşam boyu intihar davranışı görülme sıklığı yüksek bulunmuştur. Literatürde Bipolar hastalarının intihar girişimleri ile içgörü ve işlevsellik arasındaki ilişkiyle ilgili az sayıda çalışma vardır ve sonuçlarında çelişkiler bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı bipolar 1 bozukluk tanısı olan hastalarda yaşam boyu olan intihar girişimi ile işlevsellik düzeyi ve içgörü arasındaki ilişki araştırmaktır. Yöntem: Bu çalışma Şubat 2019 itibari ile 6 ay içinde Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Polikliniğine başvuran kriterleri sağlayan , araştırma hakkında bilgilendirilen ve araştırmaya katılmayı kabul eden DSM 5'e göre Bipolar 1 bozukluk tanısı konulmuş olup en az 2 aydır klinik olarak remisyonda olan 100 hasta ile yapıldı. Hastalara Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği, Young Mani Derecelendirme Ölçeği, SKIP-TURK (Duygudurum Bozuklukları Hasta Tanı ve İzlem Formu), İntihar Davranışı Ölçeği, Bipolar İşlevsellik ölçeği, Beck Bilişsel İçgörü Ölçeği uygulandı. Bulgular: İntihar girişimi olan bipolar bozukluk 1 tanılı hastalarda kronik hasta olma oranı(%41,86) intihar girişimi olmayan hastalara göre (%22,81) daha yüksektir.(p:0,041).İntihar girişimi olan hastalarda mevsimsel özellik olma oranı(%67,44) intihar girişimi olmayan hastalara göre (47,37) daha yüksektir(p:0,037).İntihar girişimi olan hastalarda hızlı döngülülük oranı (%18,60) intihar girişimi olmayan hastalar göre (%5,26) daha yüksektir(p:0,035).İntihar girişimi olan ve olmayan hastalar arasında ölçek puanları karşılaştırıldığında intihar girişimi olan hastalarda intihar davranış puanı(2,98 ±1,96) diğerlerine göre (1,04±2,08) daha yüksektir(p:0,032). İntihar girişimi olan hastaların bipolar bozukluk işlevsellik ölçeği(BBİ) ev içi ilişkiler alt ölçeği puanı (12,42±3,46) diğer hastalara göre (14,11±3,11)daha düşüktür(p:0,016). İntihar girişimi olan hastaların BBİ toplumsal etkinliklere katılım alt ölçek puanı(11,88±3,49) diğer hastalar göre (13,75±4,05) daha düşüktür(p:0,018). İntihar girişimi olan hastaların BBİ puanı ile damgalanma hissi, toplumsal etkinliklere katılım, günlük etkinlikler ve hobiler, iş puanları arasında aynı yönlü korelasyon vardır. Duygusal işlevselik ve zihinsel işlevsellik ile damgalanma hissi, içe kapanıklılık, ev içi ilişkiler alt ölçekleri arasında aynı yönlü korelasyon vardır. İntihar girişimi olmayan hastaların BBİ puanı ile damgalanma hissi, içe kapanıklılık, ev içi ilişkiler, arkadaşlarıyla ilişkiler, toplumsal etkinliklere katılım, günlük etkinlikler ve hobiler, inisiyatif alma ve potansiyelini kullanabilme ve iş alt ölçek puanları arasında aynı yönlü korelasyon varken, BBİ ile intihar davranışı arasında ters yönlü korelasyon vardır. Duygusal işlevsellik ile içe kapanıklılık, arkadaşlarıyla ilişkiler, iş alt ölçek puanları arasında aynı yönlü korelasyon vardır. Zihinsel işlevsellik ile intihar davranışı arasında ters yönlü korelasyon varken, zihinsel işlevsellik ile damgalanma hissi, içe kapanıklılık, arkadaşlarıyla ilişkiler, günlük etkinlikler ve hobiler, inisiyatif alma ve potansiyelini kullanabilme, iş arasında aynı yönlü korelasyon vardır. Cinsel işlevsellik ile intihar davranışı arasında ters yönlü korelasyon varken , cinsel işlevsellik ile arkadaşlarıyla ilişkiler, günlük etkinlikler ve hobiler, inisiyatif alma ve potansiyelini kullanabilme alt ölçekleri arasında aynı yönlü korelasyan vardır. Sonuç: Bu sonuçlar ile BP-1 bozukluk intihar davranışı olan hastalar intihar davranışı olmayan hastalar ile karşılaştırıldığında işlevsellik düzeylerinin farklı olduğu saptanmıştır. İntihar girişimini etkileyen faktörler incelendiğinde; intihar girişimi olan hastalarda kronik hastalık, mevsimsellik ve hızlı döngülülük oranlarını intihar girişimi olmayanlara göre daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Bipolar disorder is a disease which is closely related to suicide among mood disorders. The prevalence of lifetime suicide was higher in patients with bipolar disorder. There are few studies in the literature regarding the relationship between suicide attempts and insight and functionality in bipolar patients and there are conflicting results. The aim of this study was to investigate the relationship between life-long suicide attempt and functionality level and insight in patients with bipolar 1 disorder. Method: This study included 100 patients who had been diagnosed with Bipolar 1 disorder according to DSM 5 who had been admitted to the Psychiatry Outpatient Clinic of Erenköy Psychiatry Hospital within 6 months of February 2019. was done with. Hamilton Depression Rating Scale, Young Mania Rating Scale, SKIP-TURK (Mood Disorder Patient Diagnosis and Follow-up Form), Suicidal Behavior Scale, Bipolar Functioning Scale, Beck Cognitive Insight Scale were applied to the patients. Results: The rate of chronic illness (41.86%) in bipolar disorder 1 patients with suicide attempt was higher than those without suicide attempt (22.81%) (p: 0.041). The rate of rapid cycling rate (18,60%) was higher in patients with suicide attempt (5.26%) than patients without suicide attempt (p: 0,035). When the scale scores of the patients with and without suicide attempt were compared, the suicidal behavior score (2.98 ± 1.96) was higher in the patients with suicide attempt than the others (1.04 ± 2.08) (p: 0.032). Bipolar Disorder Functioning Questionnaire (BDI) score of domestic relations subscale (12.42 ± 3.46) was lower than that of other patients (14.11 ± 3.111) (p: 0.016). subscale score (11.88 ± 3.49) d There was a similar correlation between BDI score and stigma feeling, participation in social activities, daily activities and hobbies, and job scores of the patients with suicide attempts (p: 0.018). There is a similar correlation between emotional functioning and mental functioning, and stigmatization, introversion, and domestic relationships subscales. There was a correlation between BDIQ score and stigmatization, introversion, in-home relationships, relationships with friends, participation in social activities, daily activities and hobbies, taking initiative and using potential, and subscale scores of BDI and suicidal behavior. There is an inverse correlation. There is a similar correlation between emotional functionality and introversion, relationships with friends, and job subscale scores. While there is an inverse correlation between mental functioning and suicidal behavior, there is a similar correlation between mental functioning and stigmatization, introversion, relationships with friends, daily activities and hobbies, taking initiative and using its potential, and work. While there is an inverse correlation between sexual functioning and suicidal behavior, there is a similar correlation between sexual functioning and relationships with friends, daily activities and hobbies, taking initiative and using its potential. Conclusion: When these results were compared with the patients with BD-1 disorder suicidal behavior, it was found that functionality levels were different. When the factors affecting suicide attempt were examined; The rates of chronic illness, seasonality and rapid cycling were higher in patients with suicide attempts than those without suicide attempts.