Panik bozukluk tanılı hastaların çocukluk çağı ihmal ve/veya istismar yaşantıları yönünden incelenmesi
Analyzed in terms of experiences of childhood neglect and/or abuse of patient with panic disorder
  1. Tez No: 365319
  2. Yazar: İPEK DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM BUZLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı kötüye kullanımı, ihmal yaşantısı, panik bozukluk, Childhood Abuse, Neglect Life, Panic Disorder
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada, panik bozukluk tanılı hastalarda çocukluk çağında karşılaşılan ihmal ve/veya istismar yaşantıları ve bu yaşantılarla ilişkili faktörleri belirlemek amaçlandı. Araştırma, tanımlayıcı kesitsel araştırma tipine göre düzenlendi ve veriler bir devlet hastanesi psikiyatri polikliniğinde toplandı. Araştırmanın örneklemini evrenden olasılıksız örneklem yöntemiyle seçilen 75 panik bozukluk tanılı hasta oluşturdu. Araştırmada verileri toplamak amacıyla hastaların bireysel özellikleri ve geçmiş yaşam olayları ile ilgili bilgileri içeren bilgi formu ve çocukluk çağı kötüye kullanım soru listesi kullanıldı. Elde edilen veriler, bilgisayar ortamında analiz edildi. Çalışmaya katılmayı kabul eden hastaların, %76'sı kadın, %24'ü erkekti. Hastaların %66,7'sinin fiziksel ihmale, %61,3'ünün duygusal ihmale uğradığı, %46,7'sinin aşırı şekilde dövüldüğü, %10,7'sinin aile bireyleri ya da diğer akrabaları tarafından cinsel istismara uğradığı, %22,7'sinin izni olmadan kendisine cinsel olarak yaklaşan ya da dokunan bir yabancı olduğu, %24'ünün intihar girişiminde bulunduğu, %40'ının vücuduna isteyerek zarar verdiği saptandı. Ayrıca çocuklukta anne-baba kaybı, anne-baba ayrılığı, ciddi bir hastalık geçirme, ailede ruhsal hastalık varlığı gibi yaşantıların, ihmal yaşantılarına sebep olduğu ve duygusal kötüye kullanım yaşantısı sıklığını arttırdığı saptandı. Bu çalışmada panik bozukluk tanılı hastalarda çocukluk çağı kötüye kullanım yaşantısının yaygın olduğu görüldü ve ihmal yaşantısının en sık olduğu bulundu. Bu sonuç panik bozukluk hastalarında çocukluk çağı kötüye kullanım yaşantılarının araştırılması, sorunun temeline inme ve koruyucu önlemlerin geliştirilmesi bakımından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this studyof this study, examine to of childhood abuse and neglect life and neglect lives sides about panic disorder patients. The research is organized according to the type of descriptive cross-sectional study and collected in a hospital psychiatry departmant. The research sample between the psychiatric outpatient clinic consisted of 75 patients diagnosed with panic disorder. Participants, socio-demographic information and past life events semi-structured questionnaire containing questions related to childhood abuse data were collected using a list of questions. . These data were analyzed using a computer. Patients who agreed to participate in the study, %76 female, %24 male. Patients %66,7 physical neglect suffered, %61,3 emotionally neglected, %46,7 of the excessively beaten, %10,7, family members or other relatives sexually abused by suffered, %22,7 without the permission of her sexuallyapproaching or touching is an outsider, %24 suicide attempt %40 body willingly damage was detected. In addition, parents in childhood, loss, separation, serious illness, such as the presence of mental illness, neglect and emotional abuse that caused them to experience life was found to increase the frequency. Accordingto the results of this study in patients with panic disorder are common experiences in life of childhood abuse and neglect life neglect is the most common life. In this case, patients with panic disorder experience of childhood abuse and neglect life to investigate the problem down to the foundation and development of preventive measures is important.