Y-TZP kor yapılı seramik restorasyonların kendinden adeziv rezin simanlarla bağlantı kuvvetlerinin in vitro olarak incelenmesi
Evaluation of in vitro shear bond strength of Y-TZP ceramic restorations with use of self-adhesive resin cements
  1. Tez No: 431872
  2. Yazar: ÖMER ERTUĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL TÜRKÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kendiden adeziv rezin siman, makaslama bağlanma dayanımı, resin modifiye cam iyomomer siman, Y-TZP, Resin modified glass ionomer cement, shear bond strength, self-adhesive resin cement, Y-TZP
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Çalışmamızın amacı; farklı kendinden. adeziv rezin simanlarla yapıştırılan Y-TZP (yitrium tetragonal polikristal zirkonya) kor yapılı seramik restorasyonların bağlantı kuvvetlerinin in vitro olarak değerlendirilmesidir. Y-TZP kor yapılı seramik restorasyonların kendinden adeziv rezin simanlar ve rezin modifiye cam iyonomer simanla simantasyonunda fiziksel özellikler incelenecek ve kendinden adezivli rezin simanların ve resin modifiye cam iyonomer simanın Y-TZP kor yapı ile bağlantı dayanımları karşılaştırılacaktır. Yüksek estetik ve kırılma direncine sahip olması nedeniyle tercih edilen Y-TZP kor yapılı seramiklerin uzun dönem kullanımları için en uygun kendinden adezivli rezin simanın belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda 80 adet çürüksüz azı diş 20 mm uzunluk, 15 mm genişlik. ve 20 mm derinliğe sahip silikon kalıplara (Speedex, Coltene Whaladent AG, Altstatten, Switzerland) otopolimerizan akrilik rezin (Temdent Classic, Weil-Dental GmbH, Rosbach, Germany) yardımıyla, bukkal yüzleri geniş kısmına bakacak şekilde ve servikalde mine-sement sınırı hizasında sabitlendi. Zirkonzahn (Steger, Ahrntal, İtalya) firması, tarafından üretilmiş olan, zirkonyum oksit bloklardan (ICE Zirkonia) 8mm çapında 1mm, yüksekliğinde disk şeklinde 80 adet örnek hazırlatıldı. Simantasyon işlemi öncesinde 4 eşit test grubuna ayrılan örneklerin her biri partikül büyüklüğü 110 µ olan Al2O3 kum ile 2.8 atmosfer basınç altında yaklaşık 1 cm mesafeden 60 saniye süreyle kum ile pürüzlendirme işlemi yapıldı. Simantasyon için kendinden adeziv siman sistemleri Rely X Unicem (3M Espe; St Paul, MN, ABD), Clearfil SA Cement (Kuraray Dental, Kuraray America, Inc, 600 Lexington Avenue, New York, ABD), G-Cem Automix (GC Corp., Tokyo, Japonya) ve rezin modifiye cam iyonomer siman Ketac Cem Plus (3M Espe; St Paul, MN, ABD) kullanıldı. Simantasyon işleminden sonra her bir grup test örneğinin içerisinden onar test örneği rastgele seçilerek 5 ve 55 ±2° C dereceki su banyolarında, her banyoda 30 saniye kalacak ve 10 saniye banyo solusyonun dışında bekleyecek şekilde 10000 kez ısısal döngü testi uygulandı. Isısal döngü testinin ardından bütün test örneklerine makaslama kuvvetine bağlanma dayanım testi uygulandı. Kopma yüzeyleri stereomikroskopta incelendi ve her gruptan 2 toplamda 8 diş ve 2 adet zirkonyum oksit alt yapı örneği SEM incelemesi yapıldı. Elde edilen bağlanma dayanımı değerleri, gruplar arasındaki, farkların belirlenmesi amacıyla iki yönlü Anova, Tukey ve Bağımsız t testi ile incelendi. Çalışmamızın sonucunda Clearfil SA, G-Cem Automix ve Rely X Unicem siman grublarında ısısal döngü testi uygulanmayan test örneklerinin bağlanma dayanımı değerleri ısısal döngü testi uygulanan test örneklerinin bağlanma dayanımı değerlerinden hem istatistiksel hem de klinik olarak yüksek bulunmuştur. Isısal döngü testi uygulanmayan test örneklerinden en yüksek bağlanma dayanım değeri MDP (10-metakriloksidesil dihidrojen fosfat) monomeri içeren Clearfil SA siman grubunda görülmüşür. Bu grubu 4-META (4-metakriloksietil trimellitik anhidrid) adezyon monomeri içeren G-Cem Automix siman grubu izlemiş, üçüncü en yüksek değer Rely X Unicem siman grubunda görüşmüş olup en düşük bağlanma dayanımı değerleri Ketac Cem Plus siman grubunda gözlenmiştir. Isısal döngü testi uygulanan örneklerde en yüksek değer Clearfil SA siman grubunda gözlenmiş bu grubu Rely X Unicem siman grubu izlemiştir. Üçüncü en yüksek bağlanma dayanım değeri G-Cem Automix siman grubunda gözlenirken en düşük değerler Ketac Cem Plus siman grubunda izlenmiştir. Yaşlandırma işlemi sonrası, oluşan bağlanma dayanım değerinde yüzdesel olarak azalma miktarı en az Ketac Cem Plus siman grubunda gözlenirken, yüzdesel olarak en yüksek azalma G-Cem Automix siman grubunda görülmüştür. Ketac Cem Plus siman grubunda yaşlandırma öncesinde ve yaşlandırma sonrası bağlanma dayanım değeri, istatistiksel olarak farklılık göstermemiştir. Clearfil SA, G-Cem Automix ve Rely X Unicem siman gruplarında, ısısal döngü testi bağlanma dayanımı değerini istatistiksel olarak anlamlı derecede düşürmüştür. Clearfil SA, MDP içeriğinden dolayı, diğer kendinden adeziv rezin simanlardan ve rezin modifiye cam iyonomer simandan daha başarılı sonuçlar vermiştir. Sonuç olarak, kendinden adeziv rezin simanlar klinik kullanımları ve uygulanmaları daha kolay olduğu için tercih edilebilirler. En yüksek bağlanma dayanıklılığı sergileyen Clearfil SA yapıştırma simanını klinik kullanımda önerebiliriz. Zirkonyum oksit yüzeyinde, gerçekleştirilen kumlama ile pürüzlendirme işleminin, bağlanma yüzeyini, arttıran yüzey hazırlık işlemi olduğu SEM bulguları ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of In Vitro Shear Bond Strength of Y-TZP Ceramic Restorations with Use of Self-Adhesive Resin Cements The aim of the study was evaluate of in-vitro shear bond strength of Y-TZP (yttrium tetragonal polycrystalline zirconia) ceramic restorations with using different self-adhesive cements. Physical properties of cementation of Y-TZP ceramic restorations with self-adhesive resin cements and resin modified glass ionomer cement were examined. Bond strength between Y-TZP core and self-adhesive resin cements and resin modified glass ionomer cement were compared. The aim of this study was to determine the most suitable self-adhesive resin cement for long term success of Y-TZP ceramics. 80 intact molar teeth were fixed into self-cure acrylic resin blocks (Temdent Classic, Weil-Dental GmbH, Rosbach, Germany) at the cemento-enamel junction. Buccal surface was located on the wide side of the resin blocks. 80 disc shaped ZrO2 (ICE Zirconia) specimens with 8mm diameter and 1mm thickness were fabricated from Zirkonzahn blocks (Steger, Ahrntal, Italy). The specimens were divited into 4 experimental groups before the cementation procedure. All of spicemens were roughened using 110 µ Al2O3 sand with 60 seconds under 2.8 atmospheric pressure at 1 cm distance. Self-adhesive resin cements; Rely X Unicem (3M Espe; St Paul, MN, USA), Clearfil SA Cement (Kuraray Dental, Tokyo, Japan), G-Cem Automix (GC Corp., Tokyo, Japan) and resin modified glass ionomer cement Ketac Cem Plus (3M Espe; St Paul, MN, USA) were used for cementation. After the cementation procedure, 10 000 thermal cycles (5 and 55 ±2° C) were performed to randomized ten specimens for each tested groups. Then, shear bond strength test was applied to the specimens. Fractured surfaces were evaluated by stereomicroscope and SEM analysis (2 specimens for each tested groups). Two-way ANOVA and Independent t test were performed to determine differences between the groups. The results of this study pointed out no thermal cycles applied groups of Clearfil SA, G-Cem Automix and Rely X Unicem had statistically and clinically higher shear bond strength compare to thermal cycles applied groups. Clearfil SA cement group with MDP (10-metacryiloyloxydesyl dihydrogen phosphate) monomer showed highest shear bond strength among to no thermal cycles applied groups. G-Cem Automix cement group with 4-META (4-metacryloxyetyhl trimellitate anhydride) monomer, Rely X Unicem cement group, and Ketac Cem Plus cement group followed respectfully. Clearfil SA cement group showed highest shear bond strength among to thermal cycles applied groups. Rely X Unicem, G-Cem Automix, and Ketac Cem Plus groups followed respectfully. After thermo-cycling process, the most decrease on shear bond strength percentage was Ketac Cem Plus cement group. Maximum difference was noted at the G-Cem Automix cement group. Shear bond strengths of Ketac Cem Plus cement groups were not statistically different before and after the thermal cycles. The thermal cycle process was statistically decreased the shear bond strengths of Clearfil SA, G-Cem Automix, and Rely X Unicem cement groups. Clearfil SA cement group presented better results than other self-adhesive cement groups and resin modified glass ionomer group due to MDP content. As a result, self-adhesive resin cement could be preferred due to easier clinical procedures and applications. Clearfil SA cement which was highest shear bond strength cement group in this study could be recommended for clinicans. Sand blasted roughening surface preparation procedure on the ZrO2 was improved bonding surfaces and that was confirmed by the SEM analysis.