Mikroşebeke gerilim yapısına uygun üç fazlı inverterin labvıew ile kontrol edilmesi ve geliştirilmesi
Control and developing of three phase inverter for microgrid voltage structure by labview
- Tez No: 432075
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AKSOY, YRD. DOÇ. MUSTAFA BAYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
- Anahtar Kelimeler: Mikroşebeke, üç fazlı inverter, LabView, Multisim, DEK, dağıtık enerji kaynakları, YEK, yenilenebilir enerji kaynakları, Microgrid, three phase inverter, Labview, Multisim, DES, distrubuted energy sources, RES, renewable energy sources
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrik Makinaları ve Güç Elektroniği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Günümüzde artan enerji ihtiyacına karşılık fosil yakıtların azalması sonucu alternatif enerji kaynaklarının daha etkin kullanılması istenmiştir. Aynı zamanda iletim ve dağıtım hatlarında oluşan arızalar, enerji kesintilerine neden olmaktadır. Alternatif enerji kaynaklarından faydalanmak ve arızalar sonucu meydana gelen kesintileri engellemek amacıyla DEK son yıllarda daha cazip hale gelmiştir. DEK'lerin fazlalaşması sonucu mikroşebeke yapıları ortaya çıkmıştır. Mikroşebekeler, şebeke ile birlikte çalışabilir. Şebekede bir arıza meydana geldiğinde ise şebekeden ayrılır ve yükü beslemeye devam eder. Böylece enerji sürekliliği sağlanarak, tüketicinin güveni sağlanmış olur. DEK'ler kolay tesis edilebilen yapılar olduğu için yüklere yakın yerlere kurulabilir. Bu da hatlarda oluşan kayıpları azaltıp, verimin artmasını sağlar. Bu tez çalışmasında, eğim kontrol yöntemi uygulanmıştır. Mikroşebeke yapısına uygun üç fazlı inverterin şebekeye bağlı, şebekeden ayrı çalıştığı durum ve şebekeye bağlı çalışmaya geçtiği durumlar incelenmiştir. İnverter modeli, LabView ve Multisim programları kullanılarak oluşturulmuştur. İnverterin donanım modeli Multisim, kontrol algoritması ise LabView'da oluşturulmuştur. LabView ve Multisim'in birlikte çalışmasıyla (co-simulation) gerekli analizler yapılmış ve çıkarımlar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, energy demand increases but fossil fuels is running out. Result of this, there is higher need to use alternative energy sources. Also, faults occuring in the transmission-distubution lines, cause the power interruption. DES has become more attractive in recent years, in order to use alternative energy sources more useful and prevent interruption caused by faults. Result of two or more DES, microgrid structure has emerged. Microgrids can operate with grid. When fault occures in grid, microgrid is seperate from grid and continues to supply the load. So, energy persistence is provided and consumer confidence is achieved. DERs can be established in the fields close to the loads, because of that they are built easily. So, it provides increased efficiency by reducing the energy lost in lines. In this study, droop control method has been implemented. Grid connect mode, island mode and transition of from grid connect mode to island mode of microgrid structure compatible three phase inverter has been analysed. Hardware model of inverter in Multisim and control algorithm has been design in LabView. Required analysis has been done by using co-simulation mode of LabView and Multisim and conclusion has been given.