Derin temel uygulamaları
Deep foundation applications
  1. Tez No: 432324
  2. Yazar: TUBA YILDIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HACI BEKİR KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Foundations, shallow and deep foundations, bearing capacity of a pile, concrete pile, reinforced concrete pile, jet grouting method
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Yüzeysel temellerin yeterli olmadığı koşullarda üst yapıdan gelen yükleri derinlerdeki sağlam tabakalara aktarmak ve oturmaların istenen sınırlar içinde kalmasını sağlamak için derin temeller inşa edilir. Tez çalışmasında ilk olarak yapı yüklerini ve kendi ağırlığını taşıyarak zemine aktaran temel ve temel sistemleri ile ilgili genel bilgiler ele alınmıştır. Tezin ana konusu olan derin temellerle ilgili literatür bilgileri derlenmiştir. Kazıklar ve kazıklı temeller ayrıntılı olarak irdelenmiştir. Tezin uygulamaya dönük çalışmasını Sivas Arena Stadyumunun derin temel projesi oluşturmaktadır. Geoteknik verilere ulaşmak için yapılan arazi ve laboratuar çalışmalarına detaylı olarak yer verilmiştir. Sonuç olarak; betonarme kazık, beton kazık ve jet grout kolon uygulamaları olmak üzere üç farklı derin temel sistemi geliştirilmiştir. Her sistem için kazık taşıma yükü hesapları yapılmış, kazık sayıları taşınması istenen yüklere göre hesaplanmıştır. Beton kazık, betonarme kazık ve jet grout uygulamalarının 2015 yılı birim fiyat ve piyasa koşullarındaki yapım değerine göre maliyet hesapları yapılmıştır. Sivas Arena Stadyumunun derin temel projesi beton kazık olarak uygulanmıştır. Anahtar Kelimeler : Temeller, sığ ve derin temeller, kazık taşıma gücü, beton kazık, betonarme kazık, jet grout yöntemi
Özet (Çeviri)
Deep foundations are used to transfer the loads to the stronger layer located in deep to provide the bearing capacity and setlements criteria in cases where the shallow foundations are insufficient. Within the scope of the thesis, firstly, the general information about the foundation systems have been explained. Piles and pile foundations are discussed in detail. The foundation system of the Sivas Arena Stadium have been studied within the scope of the thesis. The laboratory and field studies have been explained in detail. Three different deep foundation elements named as Jet Grout Column, Concrete Pile and Bored Pile have been considered to design the deep foundation system of the Sivas Arena Stadium. The bearing capacities each of the deep foundation elements have been calculated. The number of the pile elements have been evaluated considering the superstructure loads. The cost analyses of the each system have been performed utilizing the unit price of 2015 year and market prices. End of the studies, it is concluded that the concrete pile is the best choice with respect to aplicability and price. The foundation system of Sivas Arena Stadium implemented as concrete piles.