Geopolitics of energy: The case of Turkey- rising to challenges
Enerjinin jeopolitiği: Türkiye örneği- zorlukların üstesinden gelmek
  1. Tez No: 432371
  2. Yazar: ALİ İHSAN KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET O. EVİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Energy, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Politikaları, Kamu Politilaları, Stratejik Zihniyet, Stratejik Planlama, Enerjinin Jeopolitiği, Energy Policies, Public Policy, Strategic Mentality, Strategic Planning, Geopolitics of energy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Politikası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma, Türkiye'nin küresel enerji jeopolitiğindeki yerini sorgulamaktadır. Literatürdeki çalışmalar, Türkiye'nin bugün yaptığı yatırımların Doğu-Batı Enerji Koridorundaki yerine olan etkisine yoğunlaşmaktadır. Bu yolla, Türkiye'nin küresel enerji jeopolitiğindeki geleceğine yönelik olumlu tahminlerde bulunmaktadırlar. Fakat, birçok çalışma Doğu-Batı koridorunu Doğudan Batıya doğru düşünmektedir. Bunun sonucunda da Türkiye'nin küresel enerji jeopolitiğinde öneminin artacağını iddia etmektedirler. Bu çalışma ise, küresel ve yerel iki gelişmeden dolayı farklı bir sonuca ulaşmaktadır: 1. Türkiye enerji ithalatına gün geçtikçe daha bağımlı hale gelmektedir. 2. Asya'nın yükselişi ile birlikte Doğu-Batı Enerji Koridoru, Doğu-Batı yönlü olmaktan çıkıp, Batı-Doğu yönlü olmaya başlamaktadır. Birçok çalışma, çoğunlukla birinci gelişme üzerine yoğunlaşmaktadır ve Türkiye'nin enerji bağımlılığını azaltmaya çalışmaktadır. Fakat elinizdeki tez birinci bölümünde, Türkiye'nin küresel enerji jeopolitiğindeki önemi üzerinde Doğu-Batı enerji koridorunun yönünün değişmesinin büyük bir etkisinin olduğunu/olacağını iddia etmektedir ve bu etkinin oluşturabileceği problemler ortaya konmaktadır. İkinci bölümde, oluşabilecek problemlere dair çözümler için teorik bir çerçeve oluşturulmaktadır. Üçüncü bölümde, bu teorik çerçeve Türkiye'nin enerji politikaları tarihçesine uyarlanmakta ve Türkiye'nin bugünkü durumu tahlil edilmektedir. Son olarak, dördüncü bölümde Türkiye'nin önündeki üç senaryo tartışılacaktır. Bu tez, karar verme sürecindeki stratejik zihniyeti sınıflandırarak literature katkıda bulunmaktadır. Bu sınıflandırma yolu ile Türkiye'nin enerji politikalarının daha iyi anlaşılabileceğini iddia etmektedir.
Özet (Çeviri)
This research asks what geopolitics of energy will look like for Turkey in a global scale and provides an answer. The literature mainly focuses on the effects of Turkey's current investments to establish East-West Energy Corridor. Many studies, though, view the East-West Energy Corridor as a corridor from East to West. From this point of view, they conclude that Turkey will become geopolitically more important in the global energy arena in near future. This thesis argues that there are some mistakes in this conclusion because of two stylized facts: 1. Turkey is increasingly dependent on energy imports and this trend is accelerating 2. The direction of energy transportation is globally changing from East-West to West-East. The literature gives mainly its focus to the first stylized fact and tries to decrease energy dependency of Turkey. However, the second stylized fact hasn't been sufficiently discussed. Therefore, this study puts forth in Chapter 1 that the second stylized fact will have a bigger importance for the place of Turkey in global geopolitics of energy. In Chapter 2, it advances a theoretical framework on how to improve a solution to possible problems that can stem from the second stylized fact. In Chapter 3, I apply the theory to Turkey's energy policies and determine how the theory relates to the current state of energy policies in Turkey. Finally, in Chapter 4, I suggest three possible scenarios and discuss those in terms of the theory advanced in Chapter 2. This thesis also contributes to the literature by stratifying strategicl mentality in decisionmaking mechanism. This stratification helps me to understand the path of Turkey in energy policies.