Non-Muslims and military service in the late Ottoman Empire
Geç Osmanlı döneminde gayrimüslimler ve askerlik hizmeti
- Tez No: 432373
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF HAKAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: gayrimüslimler, askerlik hizmeti, zorunlu askerlik, non-Muslims, military service, mandatory military
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
1839 ve 1912 yılları arasındaki dönemi ele alan bu tez, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki gayrimüslim tebanın başarılı bir şekilde askere alınamayışını göstermeyi amaçlıyor. Gayrimüslimler, Müslümanlar ve kendileri arasındaki eşitliği engelleyecek sorunlar yarattılar. İmparatorluğun tüm halk arasında eşitliği sağlamak amacıyla yaptığı tüm askeri yeniliklere rağmen, bu yenilikler toplumda verimli bir şekilde uygulanamadı. Osmanlı vatandaşları arasında askerlik hizmeti konusunda adaletsizliğin ortaya çıkmasında iki önemli sebep vardı. İlki gayrimüslimlerin askerlik hizmeti sorunluluklarından yaygın şekilde kaçışlarıydı. İkinci sebep imparatorluğun para ihtiyacı nedeniyle gayrimüslimlere askerlikten muaf olabilmeleri için vergi ödeme seçeneği sunmasıydı. Cizye yerine 1856 yılında getirilen bu verginin ismi bedel-i askeri idi. Osmanlı İmpratorluğu'ndaki modern askeri yeniliklerin başlangıç tarihine gitmek gerekirse bu tarih bizi III. Selim ve II. Mahmud dönemlerine götürür. Osmanlı ordusu 19. yüzyıldaki Tanzimat döneminde daha düzenli ve daha modern bir hale geldi. Askerlik hizmetinin süresindeki değişimler ve bedel-i askeri vergisinin bir dönem alınıp başka bir dönem alınmasının bırakılması 1839 ve 1912 yılları arasındaki en köklü askeri yeniliklerdi.
Özet (Çeviri)
This thesis, which handles the period between 1839 and 1912, aims to show how non- Muslim subjects of the Ottoman Empire could not be taken to military service successfuly. Non-Muslims created many problems that did not allow equality between Muslims and themselves. Even though all the military reforms that the Empire did to provide equality among all the subjects, these reforms could not be practiced very effectively in society. There were two important reasons that created the unfair situation in military service among the Ottoman citizens. The first one was common desertions of non-Muslims from their military service duties. The second reason was that the Empire was giving a tax-payment option to non Muslims to get rid of military service because of its money need. Name of the tax, that was replaced with cizye in 1856, was bedel-i askeri. The modern military reforms in the Ottoman Empire could be dated to reign of Selim III and Mahmud II. Ottoman army became more organized and modern in Tanzimat period at the nineteenth century. Changes of duration of military service and asking for the bedel-i askeri for a while, then abolishing it later were the most radical military reforms between 1839 and 1912.