Elections and human rights violations during civil conflict: The case of Turkey
Seçimler ve iç çatışma sırasında insan hakları ihlalleri: Türkiye örneği
  1. Tez No: 432374
  2. Yazar: EMİNE ARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU KIBRIS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: seçici şiddet, rastgele şiddet, Türkiye, seçim sonuçları, selective violence, indiscriminate violence, Turkey, electoral outcomes
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu tez iç çatıĢma sırasında muharipler tarafından gerçekleĢtirilen insan hakları ihlallerinin seçim sonuçları üzerindeki etkisini irdelemeyi amaçlar. Ġç çatıĢma sırasında, muharipler –devlet yada isyancı grup- zor kullanarak destek toplamayı ve yerel halkın sağladığı insani ve lojistik desteği keserek düĢmanı felç etmeyi amaçlar. Muhariplerin bu eylemleri ciddi insan hakları ihlalleri ile sonuçlanır. Bu tez devlet ve PKK tarafından geçekleĢtirilen sivil mağduriyetlerin siyasi sonuçlarını değerlendirme teĢebbüsüdür. Ġki tip, rastgele ve seçici, mağduriyet ayrı ayrı incelenmiĢtir. Analiz boyunca devlet ve PKK tarafından gerçekleĢtirilen sivil mağduriyetlerin hükümet partisinin/partilerinin, sağ ve sol kanat partilerinin ve Kürt yanlısı (HADEP) ve aĢırı milliyetçi (MHP) partilerinin oy payları üzerindeki etkisini hesaplamak için çok değiĢkenli tobit regresyon kullandık. Sonuçlarımız devlet tarafından gerçekleĢtirilen rastgele mağduriyetin hükümet partilerinin seçmen nezdinde tasvip edilme oranlarını artırırken; PKK tarafından gerçekleĢtirilen mağruriyetin bu oranı düĢürdüğünü ortaya koymaktadır. Devlet tarafından gerçekleĢtirilen rastgele mağduriyete maruz kalan Türk seçmenleri, barıĢı sağlamak için isyancılara karĢı daha fazla taviz verme yanlısı olan, sol partilere oy vermektedir. HADEP oy payını hem devlet hem de PKK tarafından gerçkleĢtirilen rastgele mağduriyetlere karĢı artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to study the impact of human rights violations by combatants during a civil conflict on election results. During civil conflict, the combatant sides –either state or insurgent group- seek to gather support and paralyze the rival by cutting the human and logistic support of local people by resorting to violence. These actions of the combatants are resulted with serious human rights violations. This thesis is an attempt to estimate political outcomes of civilian victimizations by the state and the PKK. Two types of, indiscriminate and selective, victimizations are examined separately. During the analysis we use multivariate tobit regression to assess the impact of the state and PKK civilian victimizations on the government party/parties‟, left and right wing parties‟, and pro-Kurdish (HADEP) and ultra-nationalist (MHP) parties‟ vote share. Our results suggest that indiscriminate victimization by the state increases voter‟s approval rate for the government parties; while the PKK victimization decreases the government parties‟ vote share in the following elections. Turkish voters, who are exposed to state indiscriminate victimization, vote for the left wing parties those are more concessionist to insurgency in order to build peace. HADEP increases its vote share in response to indiscriminate victimization by both the state and the PKK.