The role of intergroup relations and emotion in predicting the deservingness of welfare aid
Sosyal yardımın hak edilme algısında gruplar arası ilişkilerin ve duyguların rolü
- Tez No: 432392
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞLA AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal politika, refah devleti görüşleri, siyaset psikolojisi, hak etme algısı, gruplar arası ilişkiler, Social policy, welfare aid opinions, political psychology, deservingness, intergroup relations
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Mevcut literatüre göre refah politikası yargıları hak etme bilişsel kestirme yolu gibi psikolojik mekanizmalar yoluyla açıklanmaktadır. Buna göre vatandaşlar bir diğer kişinin sosyal yardım alması ya da almaması kararını verirken o kişinin sosyal yardımı hak edip etmediğini değerlendirir. Bu çalışma kişilerin kendi grup üyelerinin sosyal yardım almasını diğer grup üyelerinin sosyal yardım almasına göre daha çok onaylayıp onaylamayacaklarını araştırmaktadır. Farklı sosyal ve etnik gruplara karşı oluşturulan sosyal refah politikaları görüşlerindeki duygusal tepkilerin potansiyel rolü de ayrı bir faktör olarak incelenmektedir. Sonuçlar hak etme kestirme yolunun Türkiye'deki sosyal yardım görüşlerini açıklamakta temel bir faktör olduğunu göstermiştir. Sonuçlar iç grup ve dış grup ayrımı literatürü çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Previous literature suggests that the welfare policy judgments are often explained by psychological mechanisms, such as the deservingness heuristic which describe that people evaluate if the potential recipient deserves the benefit or not when they formulate welfare policy decisions. The present study aimed to investigate whether people favor their in-group members, and endorse the idea that their in-group members to deserve to receive welfare aid more compared to the members of other groups. The role of emotional reactions in the formation of people's social welfare opinions towards different social and political groups were also considered as an additional factor. The findings demonstrated that deservingness heuristic operates as a major factor for explaining welfare aid opinions in the Turkish context. The results are discussed within the framework of in-group vs. out-group distinction literature.