Exchange rate risk management in Turkish banking sector: A Portfolio model
Türk bankacılık sektöründe kur riski yönetimi: Portföy modeli
  1. Tez No: 43242
  2. Yazar: ALMİLA TÜTÜNCÜOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KÜRŞAT AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kur riski, fayda maksimizasyonu, kısa pozisyon, döviz kurlarındaki dalgalanmanın zamana bağlı ölçümü, durağan, durağan dışı, birim kök, doğrusal trend, Exchange rate risk, utility maximization, short position, time varying measure of volatility of exchange rates, stationary, non- stationary, unit-root, linear trend
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
öz TÜRK BANKACİLİK SEKTÖRÜNDE KUR RİSKİ YÖNETİMİ: PORTFÖY MODELİ Tütüncüoğlu, Almila Yüksek Lisans Tezi, İktisat Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nazım Ekinci Doç. Dr. Kürşat Aydoğan Şubat, 1995, 114 Sayfa. Bu çalışmada, yabancı para ve ülke parası cinsinden varlık ve yükümlülüklerden oluşan bir portföy modeli çerçevesinde, Türk bankacılık sektöründeki kur riski yönetimi incelenmiştir. Amaç, faiz oranlarının yanısıra döviz kurlarındaki dalgalanmaların tipik bir Türk bankasının portföy yapısını nasıl etkilediğini ve içbükey bir fayda fonksiyonu maksimize edilerek, optimum yabancı para pozisyonların teorik olarak belirlenmesidir. Ek olarak, çalışmanın teorik bölümünde belirlenen parametrelerin açıklayıcı gücünün test edilmesiyle, kredi faiz oranları, devlet iç borçlanma senetleri faiz oranlan ve kurlardaki dalgalanmaların bankacılık sektörünün ve banka gruplarının yabancı jjara pozisyonları üzerinde farklı etkileri olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXCHANGE RATE RISK MANAGEMENT IN TURKISH BANKING SECTOR: A PORTFOLIO MODEL Tütüncüoğlu, Almira. M.S. in Economics Supervisors: Assoc. Prof. Dr. Nazım Ekinci Assoc. Prof. Dr. Kürşat Aydoğan February, 1995, 114 Pages. In this study, exchange rate risk management in the Turkish banking sector is analysed with a portfolio model in which bank asset and liabilities consist of foreign exchange and domestic currency denominated items. The objective is to determine theoretically how a change in domestic and foreign interest rates as well as the volatility of exchange rates affects the portfolio structure of a typical Turkish bank and to determine the optimal foreign exchange positions by maximizing a concave utility function. Additionally, the application of testing the explanatory power of the parameters that we have determined in the theoretical part of the study indicated that lending and government securities interest rates and the exchange rate volatility have different impacts on the foreign_e_xçhange positions of the banking sector and bank groups..__.__