Çağdaş sanatta groteskin estetiği
Grotesque aesthetics in contemporary arts
- Tez No: 432420
- Danışmanlar: DOÇ. GÜLDANE ARAZ AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çirkin, İğrenç, Tekinsiz, Grotesk, Ugly, Abject, Uncanny, Grotesque
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
21.yy sanatını kısımlara ayırmayı, çerçeveye sokmayı amaçlayan tutum, kavramsal, çağdaş, postmodern, güncel gibi bazen eserlerin bulunduğu zamana, bazen de içeriklerine dair, anlamları üzerinde fikir birliğine varılmamış pek çok terim kullanır. Bu terimler genellikle, sanat tarihini teşkil eden, üslup, anlayış, ideoloji vb. ile paslaşan kavramlardır. Bunların yanı sıra insanın özü ve doğasıyla ilgili olduğu düşünülen korku, iğrenme, güzel, çirkin, gibi dürtüler ve grotesk gibi onlara bağlı kavramlar sanat tarihini kısımlara ayıran/ ayırdığı düşünülen sınırları aşarak, kendilerine şu ya da bu şekilde her dönemde yer bulmuştur. Bu ezeli kavramların varoluşları, nasıl algılandıkları, anlamlarındaki değişim ve dönüşümse eserlerin analizinde, farklı perspektiflerin oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Grotesk gibi pek çok anlamı eş zamanlı çağıran ve içinde bulunduğu döneme göre şekil değiştiren bir sıfat/isim/kavram/… ise eser analizinde başkalaşmış sonuçlar elde edilmesini sağlar. Bu anlamda araştırmada grotesk ve groteski meydana getiren çelişkilere açılım getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
There are a lot of undecided terms in use which are sometimes about time, sometimes about content like conceptual, contemporary, postmodern that aims to divide, frame 21. Century art. These terms are usually in sync with style, understanding, ideology etc. which constitutes art history. Beside these concepts there are impulses which thought to be related to human nature and essence like fear, disgust, beauty, ugly and concepts which are tied to them as grotesque that defies confined divisions/thought being divisions of art history and finds a place in every period one way or another. How these eternal concepts exist, understood, change in meaning forms a foundation for different perspectives in art analysis. Adjective/noun/concept/… like grotesque which simultaneously arouse multiple meanings and transforms according to period its in gives differentiated results in art analysis. This research offers insight to grotesque and contradictions that forms grotesque in mentioned terms.