Tipo baskı ve yeniden doğuşu
Letterpress and its revival
- Tez No: 432419
- Danışmanlar: PROF. SEVİM SELAMET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Matbaacılık, Fine Arts, Typography
- Anahtar Kelimeler: Tipo Baskı, Yüksek Baskı, Yazı, Tipografi, Gutenberg, Grafik Tasarım, Matbaacılık, Letterpress, Relief Print, Writing, Typography, Gutenberg, Graphic Design, Printing
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Yazı, icat edilmesiyle başladığı kabul edilen insanlık tarihi boyunca önemini hiç yitirmemiş, günümüze dek insanlık için pek çok büyük gelişmenin ve ilerlemenin belirleyicisi olmuştur. Tipo baskının atası olan Gutenberg matbaası da yazı temelli bu ilerlemelerin en büyük adımlarından birini oluşturmuştur. Çalışmada, bu gelişmeler ve değişimler doğrultusunda tipo baskının icadından başlayarak gelişme, duraklama, gerileme evrelerine ve bu evrelerin oluşum nedenlerine değinilmiş, ardından yine bazı kültürel ve teknolojik gelişmelerin de yardımıyla tipo baskı kullanımının yeniden canlanmasına ve 20. yüzyıl sonuyla 21. yüzyılda artan kullanım biçimlerine ve bu canlanmanın olası nedenlerine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Writing's invention is accepted as the beginning of the historical ages and since then writing has never lost its importance in this whole period and became the determinant of many major developments and advances until 21st century. Gutenberg's printing press, which is the origin of the letterpress, has been one of the biggest steps on the developments provided by writing. In this research, on the path of these developments and changes, letterpress' expansion, unproductive and decline phases and the formation reasons of these phases has been explained. The revival that letterpress has been living by the end of the 20th century and in the 21st century by the help of some cultural and technological developments and the expanded uses of letterpress technology in this era was mainly under debate in this research.