Türkiye'de kış turizmi destinasyonlarının rekabetçi konumlandırması
Competitive positioning of winter tourism destinations in Turkey
- Tez No: 432496
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİ KOZAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Rekabetçi konumlandırma, Destinasyon konumlandırma, Destinasyon rekabetçiliği, Kış turizmi, Competitive positioning, Destination positioning, Destination competitiveness, Winter tourism
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 279
Özet
Bu çalışma, Türkiye'nin önde gelen beş kış turizmi destinasyonunun (Erciyes, Kartalkaya, Kartepe, Palandöken, Uludağ), rekabetçi konumlarının ve rekabetçi üstünlük alanlarının belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın veri toplama süreci, iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada, anket tekniğiyle beş destinasyonun mevcut ve potansiyel ziyaretçilerinin, bu destinasyonlara yönelik algıları ölçülmüş; ikinci aşamada, yarı yapılandırılmış mülakat tekniğiyle destinasyon temsilcilerinin çalıştıkları destinasyona ilişkin genel değerlendirmeleri ve ziyaretçi algılarına ilişkin yorumları alınmıştır. Nicel araştırma kapsamında, alandan ve çevrimiçi ortamdan, toplamda 554 yerli ziyaretçiden anket toplanmıştır. Nitel araştırmada ise her destinasyonda (Kartepe hariç) bölgeyi en iyi tanıyan üçer temsilciyle görüşülmüştür. Nicel analiz bulgularına göre, Erciyes uygun fiyatlar ve pist yoğunluğunun azlığıyla; Kartalkaya turizm üstyapısının kalitesiyle; Kartepe ulaşım kolaylığıyla; Palandöken kar kalitesi ve liftleriyle; Uludağ turizm üstyapısının çeşitliliğiyle ziyaretçilerin zihninde konumlandırılmaktadır. Destinasyonların rekabetçi üstünlük alanları da, benzer konular çerçevesinde şekillenmektedir. Nitel incelemeler ise destinasyon temsilcilerinin ziyaretçi algılarını önemli ölçüde haklı bulduğunu göstermektedir. Bu kapsamda, Kartalkaya ve Palandöken temsilcileri pazarlama stratejilerinde mevcut rekabetçi konum üzerinden hareket edebileceklerini belirtirken; Erciyes temsilcileri, algıları haklı bulmakla birlikte, destinasyon konumu üzerinde etkili olan diğer özellikleri (pist çeşitliliği, lift yeterliliği vb.) kullanabileceklerini söylemektedir. Uludağ temsilcileri ise mevcut özelliklere ek olarak, kayak pistlerinin çeşitliliği gibi bazı kayak unsurlarının da kullanılabileceği söylemektedir.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted to determine competitive positions and competitive advantages of five leading winter tourism destinations in Turkey. Data collecting process of the study consists of two phases. In the first phase, perceptions of existing and prospective visitor of these five destinations were measured with questionnaire technique. In the second phase, within the scope of semi structured interview technique, destination representatives' general assessments about the destination that they work in and comments to the visitor perceptions were received. In the quantitative research context, questionnaires were collected from a total of 554 domestic visitors, in the field and online platforms. In the qualitative research, three representatives for each destinations (except Kartepe) who have best knowledge about the region were interviewed. According to quantitative analyses results; Erciyes positioned in the visitors mind with appropriate prices and low crowd on ski tracks, and Kartalkaya with quality in tourism superstructure, Kartepe with ease of access, Palandöken with snow quality and lifts, Uludağ with variety of tourism superstructure. Competitive advantages of destinations comprise of similar features as well. On the other hand, qualitative analyses show that destination representatives find the large part of the visitors' perceptions right. In this context, representatives of Kartalkaya and Palandöken indicate that they may work on existing competitive positions in their marketing strategy, while representatives of Erciyes say that they may use other features (etc: variety of slopes and sufficiency of lifts) that effect competitive position, although they think the perceptions of visitors are right. And representatives of Uludağ indicate that, in addition to the existing features, they may also use some ski components such as variety of slopes.