Uzaktan eğitimde motivasyon stratejilerinin öğrenenlerin ilgileri, motivasyonları, eylem yeterlikleri ve başarıları üzerine etkisi
The effects of the motivational strategies on learners' interest, motivation, volition, and achievement in distance education
  1. Tez No: 432497
  2. Yazar: HASAN UÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER TOLGA KUMTEPE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, Motivasyon, ARCS-V motivasyon modeli, ARCS, Distance education, Motivation, ARCS-V motivation design, ARCS
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu araştırmanın amacı, uzaktan eğitimde Keller'in ARCS-V motivasyon tasarımı modeline dayanarak kullanılan motivasyon stratejilerinin; öğrenenlerin derse karşı ilgilerine, motivasyonlarına, eylem yeterliklerine ve akademik başarılarına etkisini araştırmaktır. Araştırmanın katılımcıları, bir öğretim döneminde uzaktan eğitim yoluyla çevrimiçi ortamda ders alan lisans öğrencilerinden oluşmaktadır. Deneysel araştırma modeliyle gerçekleştirilen bu çalışma, on bir hafta süreyle ve 122 öğrenenle yürütülmüştür. Araştırma bulguları, deney ve kontrol gruplarının derse karşı ilgi, motivasyon ve akademik başarı puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğunu göstermiştir. Bunun yanı sıra grupların derse karşı ilgi değişkeni dikkat alt boyutu ortalama puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Ancak ilişki, güven ve doyum alt boyutlarında gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Deney ve kontrol grubunda yer alan öğrenenlerin motivasyon faktörünün dikkat, güven ve doyum alt boyutlarında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur ancak ilişki kurma alt boyutunda gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Ayrıca eylem yeterliği açısından deney ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Araştırma bulguları ve sonuçları, daha önce gerçekleştirilen ve motivasyon modelinin uzaktan öğrenme ortamlarında geçerli ve uygulanabilir bir model olduğunu ortaya koyan araştırmaları desteklemektedir. Araştırma bulgularına ve sonuçlarına dayanarak gelecek araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to investigate the effects of interventions based on Keller's ARCS-V motivational design model on learners' course interest, motivation, volition, and achievement in online distance courses. The experimental research was conducted during one semester over a period of eleven weeks with 122 undergraduate online learners. The results indicated that the treatment group learners who received motivation strategies had higher course interest, motivation, and achievement than the control group learners. The research results also revealed that the treatment group had significantly higher attention scores than the control group on course interest survey. Even though the treatment group had higher scores on relevance, confidence and satisfaction subscales, the differences were not significant. However, the treatment group had statistically significant higher motivation scores than the control group in terms of attention, confidence, and satisfaction subsections on instructional materials motivation scale. Further, although the treatment group had higher scores on relevance, the difference was not statistically significant. Nonetheless, there were no statistically significant differences for the volition. Results of the current study support the ARCS-V motivational design model research by asserting the model as a valid and practical model for online distance learning environments. Based on the research findings suggestions for future research are presented.