Economic consequences of military expenditures in the middle eastern countries
Askeri harcamaların ortadoğu ülkelerindeki ekonomik etkileri
- Tez No: 43253
- Danışmanlar: PROF.DR. AYSIT TANSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Uluslararası İlişkiler, Economics, Defense and Defense Technologies, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Askeri Harcamalar, Silahlı Kuvvetler, Silah Ticareti, Durağan Seriler, Durağan Olmayan Seriler, Birim Kök Testleri, Hsiao Testi, Granger Nedensellik Testi, Military Expenditures, Armed Forces, Arms Trade, Stationary Series, Non-stationary Series, Unit Roots, Hsiao Test, Granger Causality Test IV
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
ÖZ ASKERİ HARCAMALARIN ORTA DO?U ÜLKELERİNDEKİ EKONOMİK ETKİLERİ ÜNAL, Perin Yüksek Lisans Tezi, İktisat Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Aysıt TANSEL EYLÜL, 1995,182 sayfa. Bu tezde gayrisafi yurtiçi hasıla, hükümet harcamaları ve yatırım serileri ile.askeri harcamalar arasındaki nedensellik ilişkisi Granger nedensellik testi kullanılarak 11 Ortadoğu ülkesi için, isimleriyle Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, İsrail, ı Kuveyt, Oman, Suriye, Suudi Arabistan, Türkiye, Ürdün ve Yemen, 1977-1991 verileri ile test edilmiştir. Regresyon ve testler hem öncelikle durağan olmayan seriler için uygulanmış, daha sonra durağan olmayan seriler farkları alınarak durağan hale getirilmiştir. Testler durağan seriler içinde uygulanmış ve durağan ve durağan olmayan serilerin sonuçları karşılaştırmıştır. Ekonometrik sonuçlar askeri harcamaların yatırım üzerindeki etkisinin, yatırımın askeri harcamaları etkilememesine rağmen, pozitif olduğunu göstermiştir. Benzer şekilde, askeri harcamalar hükümet harcamalarını pozitif olarak etkilemekte, fakat hükümet harcamaları askeri harcamalarınegatif olarak etkilemektedir. Askeri harcamalar ile gayrisafi yurtiçi hasila arasındaki nedensellik ilişkisi ülkeden ülkeye farklılıklar göstermektedir; askeri harcamalardaki artış gayrisafi yurtiçi hasılayı Türkiye için pozitif etkilemekte, Suriye ve Suudi Arabistan için ise negatif etkilemektedir. Mamafih, gayrisafi yurtiçi hasıladaki artış askeri harcamalar üzerinde pozitif bir etki yaratmaktadır. Bu tez çalışmasının ana sonucu; Türkiye için gözlenen askeri harcamaların gayrisafi yurtiçi hasıla üzerindeki pozitif etkisi hariç tutulmak kaydıyla, nedensellik yönünün tutarlı bir seyir izlemesine rağmen, nedensellik ilişkisinin ülkeler arasında farklılık göstermesidir. Ülkeler arasındaki farklılık ekonomik, sosyal ve bölgesel faktörlerin farklılık göstermesinden kaynaklanabilir. Ülkelerin içinde bulundukları şartlara açıklık getirmek amacıyla askeri harcamaların ekonomik altyapısı, bölgesel farklılıklar, tehdit algılamaları ve ekonomik geçmişleri incelenmiştir. Orta Doğu ülkelerindeki askeri harcamalar, askeri güçler, askeri güçlerin nüfusa oranı, dünya ticaret hacminde önemli bir yer tutan askeri ürünlerin ticareti, 1977-1991 dönemi için analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ECONOMIC CONSEQUENCES OF MILITARY EXPENDITURES IN THE MIDDLE EASTERN COUNTRIES ÜNAL, Perin M.S. in Economics Supervisor: Prof.Dr. Aysıt TANSEL SEPTEMBER, 1995,182 pages. In this thesis the causal relationship between gross domestic product, government consumption, gross fixed capital formation and military expenditures are tested with Granger causality tests for 11 Middle East countries, namely Bahrain, Iran, Israel, Jordan, Kuwait, Oman, Saudi Arabia, Syria, Turkey, United Arab Emirates and Yemen for the period 1977-1991. The regressions and tests are performed first for non-stationary series, then the non-stationary series are differenced to obtain stationary series. The tests are performed for the stationary series also and the results for stationary and non-stationary series are compared. The econometric evidence yielded that impact of military expenditures on gross fixed capital formation is positive although gross fixed capital formation does not Granger cause military expenditures. Similarly, military expenditures have a positive impact on government consumption whereas government consumption negatively effect military inexpenditures. The causality relationship between military expenditures and gross domestic product is mixed; the impact of an increase in military expenditures is positive for Turkey and negative for Syria and Saudi Arabia, however increase in GDP has a positive impact on military expenditures. The main conclusion of this thesis is that although causality direction is consistent, except the positive impact of military expenditures on GDP in Turkey, the causal relationship differs from country to country. The differences among countries may be due to the differences in surrounding economic, social and regional environments. To contribute to the understanding of the special features of each country, the economics of military expenditures, regional conflicts, threat perception and economic background i s examined for each country. Military expenditures, armed forces, force ratios and arms trade, which account for an important portion of the world trade volume, in the Middle Eastern countries are also analyzed for the period 1977-1991.