Okul öncesi eğitim öğretmenlerinin algılarına göre okul müdürlerinin liderlik stilleri ile yenilik yönetimi arasındaki ilişki
An analysis of the relationship between school principals' leadership styles and innovation management based on the perceptions of preschool teachers
  1. Tez No: 432531
  2. Yazar: FULYA ESEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN TABANCALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim Öğretmeni, Okul Müdürü, Liderlik Stilleri, Yenilik Yönetimi, Preschool Teachers, School Principal, Leadership Styles, Innovation Management
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Araştırmanın amacı; okul öncesi eğitim öğretmenlerinin algılarına göre okul müdürlerinin liderlik stilleri ile yenilik yönetimi arasında ilişkinin ne düzeyde olduğu belirlenerek literatüre katkıda bulunmak amaçlanmaktadır. Araştırma ilişkisel tarama modeliyle ve nicel yaklaşımla yürütüldü. Araştırmanın evrenini, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında İstanbul İli, Küçükçekmece ilçesindekindeki Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi bağımsız anaokulları ve ilkokul bünyesindeki anasınıflarında çalışan 379 okul öncesi eğitim öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma evrenin tamamına gidilmesi amaçlanarak araştırma evreninin %66.4'üne ulaşılmıştır. Araştırmanın amacı açıklanarak bilgilendirme sonrası araştırmaya katılım için izin alınan ve verileri eksiksiz dolduran 252 okul öncesi eğitim öğretmeni oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında; Öğretmen Bilgi Formu, Çok Faktörlü Liderlik Ölçeği ve Okullarda Yenilik Yönetimi Ölçeği ölçme araçları kullanıldı. Verilerinin çözümlenmesi ve yorumlanması için SPSS 17.0 paket programında Cronbach alpha, yüzdelik değerlendirmeler, ANOVA, t-testi, Kruskal-Wallis Test, Mann Whitney-U, Korelasyon analizi ve Post-Hoc önemlilik testleri kullanılarak analiz edildi. Araştırma sonuçlarına göre, araştırmada okul öncesi eğitim öğretmenlerinin algılarına göre okul müdürlerinin liderlik stilleri“Çok Faktörlü Liderlik Ölçeği”alt boyutlarından toplam aritmetik ortalaması ve standart sapma değeri en yüksek puanı“Dönüşümcü Liderlik”boyutunun aldığı sonucuna ulaşılmıştır. Okul müdürlerinin liderlik stillerine ilişkin okul öncesi eğitim öğretmenlerin kişisel-mesleki özelliklerinden yaş, çalışma süresi ve mesleki kıdem değişkenlerine göre istatiksel olarak anlamlı fark gözlemlenmezken öğretmenlerin eğitim durumu, okul türü, okuldaki öğretmen ve öğrenci sayısı değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı fark belirlendi. Araştırmada okul öncesi eğitim öğretmenlerinin algılarına göre okul müdürlerinin yenilik yönetimi“Yenilik Yönetimi Ölçeği”alt boyutlarından toplam aritmetik ortalaması ve standart sapma en yüksek puanı“Proje Yönetimi”boyutunun aldığı sonucuna ulaşılmıştır. Okul müdürlerinin yenilik yönetimine ilişkin okul öncesi eğitim öğretmenlerinin kişisel-mesleki özelliklerinden yaş, eğitim durumu, mesleki kıdem ve çalışma süresi değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmezken öğretmenlerin okul türü, okuldaki öğretmen ve öğrenci sayısı değişkenlerinde ise istatistiksel olarak anlamlı fark belirlendi. Okul öncesi eğitim öğretmenlerinin algılarına göre okul müdürlerinin liderlik stilleri ile yenilik yönetimi puan ortalamaları arasında istatistiksel açıdan pozitif yönde yüksek düzeyde anlamlı ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to contribute to the literature by determining the level of correlation between school principals' leadership styles and innovation management based on preschool teachers' perceptions. This research was designed to be both a survey and a correlational study, two quantitative research types. The population of the study included 379 preschool teachers who worked in independent kindergartens and nursery classes in primary schools, all directed by the Ministry of Education in Küçükçekmece, İstanbul, in the 2014-2015 academic year. The researcher contacted 66.4% of the study population, aiming to include the whole population in the study sample. Yet the sample included only 252 preschool teachers who received permission to participate in the study and filled out the study forms completely after being informed about the study objective. The study data were collected using a teacher information form, Multifactor Leadership Questionnaire (MLQ) and Innovation Management at Schools Scale (IMSS). The study data were analyzed and interpreted with the SPSS 17.0 software package using Cronbach's alpha, percentage evaluations, ANOVA, t test, Kruskal Wallis test, Mann Whitney-U test, correlation analysis and post-hoc significance tests. Based on the results, the study found that the school principals, according to the preschool teachers' perceptions, obtained the highest score of total arithmetic mean and standard deviation on the“Transformational Leader”dimension, one of the leadership styles subdimensions of the MFLS. There was no significant difference between school principals' leadership styles according to preschool teachers' personal and professional characteristics including age, length of service in their current schools and professional seniority. However, there was a statistically significant difference between their styles according to preschool teachers' education level, type of school they worked in and the numbers of students and teachers. The study also found that the school principals, according to preschool teachers' perceptions, obtained the highest score of total arithmetic mean and standard deviation on the“Project Management”dimension, one of the innovation management subdimensions of the IMSS. There was no significant difference between school principles' innovation management styles according to preschool teachers' personal and professional characteristics including age, education level, professional seniority and length of service. However, there was a significant difference according to preschool teachers' type of school they worked in and the numbers of students and teachers. Based on preschool teachers' perceptions, there was a highly significant positive correlation between school principals' leadership styles and innovation management mean scores.