Stratejik yönetimde misyon ifadelerinin önemi ve Türkiye'deki aile işletmelerinin misyon ifadeleri üzerine bir analiz çalışması
The importance of the mission statements for strategic management: A content analysis on family business in Turkey
- Tez No: 432554
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Yönetim, Stratejik Yönetim Süreci, Misyon İfadeleri, Aile İşletmeleri, Strategic Management, Strategic Management Process, Mission Statements, Family Business
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Stratejik yönetim literatüründe özellikle son yıllarda misyon ifadeleri önemli ve popüler bir araç olarak dikkat çekmektedir. İşletmelerde stratejik yönetim anlayışıyla birlikte ortaya çıkan misyon ifadeleri oluşturulması aynı zamanda stratejik yönetimin ilk ve temel adımı olarak kabul edilmektedir. Açık bir şekilde tanımlamak gerekirse, misyon ifadesi bir işletmenin ana amacını, stratejilerini, değerlerini, rekabet avantajını, hizmet verdiği pazarlarını ve varoluş felsefesini belirtme bağlamında yaptığı işi tanımlamaktadır. Misyon hakkında kapsamlı bir değerlendirme yapıldığında; işletmenin yaptığı işi tanımlayan ve işletmeyi başka işletmelerden farklılaştıran özelliklerini ortaya çıkaran bir niteliğe sahip olduğu belirtilmektedir. Misyon, stratejistlere ve işletmenin çalışanlarına yol gösteren, işletmenin içinde ve dışındaki tüm paydaşlarına işletmenin amacı, görevi ve felsefesi hakkında biçimsel açıklama sunduğu gözlemlenmektedir. Bu felsefe ve değerler ışığında tüm çalışanlar arasında ortak bir birleştirici unsur olarak görülmektedir. Aynı zamanda misyonun, işletmenin tüm departmanlarının ve bütün faaliyetlerinin uyum içinde çalışmasını sağlayan ve hangi pazarlarda faaliyet gösterdiğini açıklayan kalıcı bir beyan olduğu vurgulanmaktadır. Bir çok uzman misyonun neleri içermesi gerektiği hakkında çalışmaktadır ve etkili bir misyon ifadesinin dokuz nitelik bileşenden oluştuğunu belirtmektedirler. Bu dokuz bileşenin, misyon ifadelerinin yazılması ve değerlendirilmesi için pratik bir yapı ya da sistem oluşturmasına olanak sağladığını savunmaktadırlar. Bu çalışma etkili misyon ifadelerinin; müşteri, ürün, pazar, teknoloji, sürdürülebilirlik, felsefe, benlik, toplum ve çalışan bileşenlerini bünyesinde barındırması gerektiğini vurgulamaktadır. Aynı zamanda bir çok uzman, kapsamlı bir şekilde formüle edilmiş veya oluşturulmuş misyon ifadelerinin işletmenin amaçlarını anlaşılır hale getirdiğini savunmaktadırlar. Bu amaçların belirginleştirilmesimesi, işletmenin uzun dönemde rekabet avantajı kazanmasına ve çalışanlarının işletmeye bağlılığını arttırarak tüm paydaşları ile etkileşim halinde olmasına olanak sağlamaktadır. Bu çalışmada, misyon ifadelerinin yadsınamaz önemi göz önünde bulundurularak, Türkiye ekonomisinin rekabet gücünü önemli ölçüde etkileyen aile işletmelerinin misyon ifadelerini incelenmektedir. Aile işletmelerinin artan önemleri dikkate alındığında, onların küresel pazarlarda rekabet edebilmesi, yaşamlarını uzun seneler boyunca sürdürebilmesi ve bu gibi durumlar için kapsamlı bir şekilde hazırlanmış misyon ifadesine sahip olmalarının gerekliliği vurgulanmaktadır. Misyon ifadelerinin içerik analizi yapılan bu çalışmada; işletmelerin misyonların da var olması gereken bileşenleri, hangi sıklıkta kullandıkları belirlenmektedir ve karşılaştırmalı analizleri yapılmaktadır. Türkiye'nin 80 köklü aile işletmesiyle yapılan içerik analizinde ortalama bileşen sayısı 3,37 olarak bulunmuştur. Misyon ifadelerinde en çok vurgulanan bileşen felsefe ve sonrasında da müşteri gelmektedir. İlk 40 grup ve son 40 grup karşılaştırma analizinde ilk 40 gruptaki işletmelerin misyonlarında daha fazla bileşen barındırdığı ve gruplar arasındaki büyüme bileşeninde anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Son olarak bulguların değerlendirilmesi ve öneriler yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Mission statement have come to be considered as popular and important tools in strategic management literature especially in the last decades. Mission statement is regarded as the key step in the business management with understanding strategic management. Defined briefly, mission statement is a short description of the main business, main purpose, strategies, culture and value of an organization. In a more comprehensive description of the mission; these are expressions of culture, targets, core values of a company, it broadly charts the future direction of an organization. It is the most generalized statement of organizational purposes. A mission statement establishes the value, beliefs and guidelines for the way the organization conducts it business and determines its relationships with its stake holders, employees, customers, shareholders, suppliers, government and community. This research indicates that effective mission statements must have nine components; namely customers, products/services, markets, technology, concern for survival, philosophy, self-concept, concern for public image and concern for employees. Several researchers have worked what should be included in a mission statement. They claim that an effective mission statement exhibits these nine components and indicate that the following nine components serve as a practical framework for evaluating and writing mission statement. The aim of this study is to analyze the content of the mission statements, of the Turkey family businesses, which have great significance, in the economy of Turkey. Considering the importance of the mission statements, this research emphasized the necessity of having a well prepared mission statement, to sustain lives for many years, to adapt quickly to changing market conditions, to compete global markets for family business. The mission statements are content analyzed in this study, determined the components they include and comparison analysis is carried out with 80 mission statements of Turkey family business. The average number of components in these mission statements is found 3,37. Another finding is that the component cited most often in these statements pertain to philosophy and followed by customer. When the first 40 and the last 40 firms of the list compared, it is seem that the number of components present in the first list is higher than in the latter. Between this two groups, it has been found to be a significant difference in the growth component. Finally, evaluation of findings and recommendations are made