Kurumsal sürdürülebilirlik performansının ölçümü: Türk bankacılık sektörü üzerine bir uygulama
Corporate sustainability performance measurement: An application on Turkish banking sector
- Tez No: 432553
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Corporate Sustainability Measurement, Multi-Criteria Decision Making, Entropy, TOPSIS
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
İlk başlarda“sürdürülebilir kalkınma”çerçevesinde ele alınan sürdürülebilirlik yaklaşımı, son zamanlarda kurumlar üzerinde artan küresel baskılar neticesinde kurumsal boyuta taşınmıştır. Şirketler sürdürülebilirliği iş yapma biçimine dönüştürerek, finansal performanslarının yanı sıra sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik performanslarını da raporlamaya başlamışlardır. Bu raporlama süreci, şirketlerin sürdürülebilirliklerini izleyip, yönetebilmeleri için sürdürülebilir performanslarını ölçme gerekliliğini doğurmuştur. Özellikle bankaların sürdürülebilirlik performanslarının ve risklerinin sürekli değerlendirilmesi, bankaların diğer sektörleri ve ekonomiyi doğrudan etkilemesi sebebiyle büyük önem taşımaktadır. Son küresel ekonomik gelişmeler, kurumsal sürdürülebilirliğin temel göstergeleri olan ekonomik, çevresel ve sosyal faktörlerin artık yeterli olmadığını göstermiş; bunların yanı sıra yönetsel ve finansal faktörlerin de firmaların sürdürülebilirlik performansının ölçümünde dikkate alınmasını gerekli hale getirmiştir. Araştırmanın temel amacı, kurumlar tarafından yayınlanan sürdürülebilirlik raporları doğrultusunda ekonomik, çevre, sosyal ve yönetim boyutlarının birlikte ele alındığı kurumsal sürdürülebilirlik performansının ölçümüne yönelik bir metodoloji sunmaktır. Bu çerçevede, araştırmanın yöntemi, hem nitel hem nicel veri analiz tekniklerini kapsayacak şekilde İçerik Analizi ile Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) teknikleri üzerine kuruludur. Araştırma kapsamında, Garanti Bankası'nın 2010-2014 yılları arasında kurumsal sürdürülebilirlik performansı ölçülerek, yıllar itibariyle Garanti Bankası'nın sürdürülebilirlik performansının gelişimi değerlenmiştir. Anahtar Kelimler: Kurumsal Sürdürülebilirlik Ölçümü, Çok Kriterli Karar Verme,Entropi, TOPSİS
Özet (Çeviri)
At first, sustainability discussed within the framework of“sustainable development”is moved to corporate level as a result of recent increased global pressures on organizations. Companies have started to respond to these pressures by adopting sustainability strategies and disclosing their social and environmental sustainability performance. These initiatives of the companies required measuring their sustainability performance. Especially, measuring of banks' sustainability performance has a critical importance for the reason that banks affect directly to the other sectors and economy. Recent global economic developments show that the main corporate sustainability indicators of economic, environmental and social factors are insufficient for the sustainability practices of the companies'. Along with these indicators, a good administrative structure and financial factors should be evaluated as a whole to measure the sustainability performance. The aim of this study is to measure corporate sustainability performance along with the main indicators of economic, social and environmental factors, taking into consideration of the administrative structure indicators. In this context, key indicators are determined by the data obtained from the sustainability reports issued by Garanti Bank between the years 2010 and 2014. The methodology part of the study, include both qualitative and quantitative data analysis techniques considering the Content Analysis, Multi-Criteria Decision Making (MCDM). Accordingly, evolution of the bank's sustainability performance is evaluated by years.