The effect of associations on making the decisions to franchise in Turkey
Türkiye'de işletmelerin franchising sistemine giriş kararlarına dernekleşmenin etkisi
  1. Tez No: 432586
  2. Yazar: GÖKÇE ARICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKAY KARADUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Büyüme Stratejisi, Franchising Sistemi, Muhasebe Uygulaması, Franchising System, Growth Strategy, Franchising, Franchisor, Franchisee Entreprneur
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Franchising, işe başlamanın popüler yollarından birisidir. İşletme sistemi franchising, franchise verenin kendi ticari markası ve adı altında ürünlerini satması için franchise alanları reklam, eğitim programları, yönetim, toplu indirimlerden bütün bir paket olarak yararlandırdığı, önceden eğitimi olmayan bir kişinin işte başarılı olması ve işi idare etmesi için sürekli yardım ve gerekli tüm unsurları sağladığı bir lisans verme şeklidir. Franchising yoluyla, uluslararası ölçekte faaliyet gösteren işletmeler önemli avantajlar sağladıkları gibi, ulusal ölçekte çalışan işletmeler de piyasada kendini ispatlamış isim ve markaların destek ve güvencesini alma suretiyle birtakım yararlar elde etmektedir. Franchise veren, diğer bir işletmeci (franchisee) ile sözleşmeli bir ilişkiye girer ve bir royalty ödemesi karşılığında franchise verenin adı altında faaliyet gösterir. Günümüzde girişimci özelliklerine sahip kişiler, franchise sistemleri gibi işbirliği düzenlemelerine girmektedirler. Fast food restoranları yaygın bir şekilde franchise olarak faaliyet göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, literatürdeki girişimcilik tanımlarından yola çıkarak franchising ile girişimciliğin ilişkisini açıklamak, franchise alan ve franchise veren tarafların girişimci kabul edilip edilemeyeceklerini incelemektir.
Özet (Çeviri)
Franchising is one of the ways people choose to commence a business. Operating franchising, franchisor has a trademark and the franchisee sells products under the name of the franchisers areas of advertising, training, management and the benefit as a whole package of itera discounts. To be successful at work without experience in training people and work for managing continuous assistance Franchising is the best approach because it is a form of giving a license from the elements. Through franchising businesses operation on a national and international level, they provide significant advantages, working on a national scale, businesses are also proven in the market name and by obtaining the support and assurance of the brand has achieved a lot of benefits. Franchisor and the franchisee will enter into a contractual agreement which will operate under the name of the franchise in literatü for a royalty payment. Today, people with entrepreneurial characteristics enter into cooperative arrangements such as franchising. The purpose of this study, starting from the definition of entrepreneurship in the iteratüre review to explain the relationship between entrepreneurship and franchising, franchisee and the franchiser. In the study, the UFRAD Franchise Association members explained what happens in the process of franchise and entrepreneurial relationship with the franchising company. A survey will be carried out on franchising companies, after the survey interview, results are discussed and presented.