Ekonomik entegrasyonlar, Pan-Avrupa Akdeniz menşei kümülasyon (PAAMK) sisteminin açıklanması ve Tunus örneği
Economik entegrations, explain of Pan-Euro-Mediterranean cumulation of origin system (PEMCO) and example of Tunusia
  1. Tez No: 432614
  2. Yazar: HÜSEYİN AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT CANITEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Ekonomik Entegrasyonlar, Globalization, Economik entegrations
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
İkinci Dünya Savaşından sonra başlayan süreçte 1980'li yıllara kadar ve 80'li yıllardan sonra da iyice belirginleşen, teknoloji ve iletişim alanındaki gelişmelerle de adından sıkça söz ettirmeye başlayan küreselleşme olgusu, artık ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel olarak bütünleşen bir dünya meydana getirmiştir. Bu yeni olgu kendini zamanla devam eden süreç içinde iki yönde geliştirmiştir. Birincisi, bütünleşme ve tek bir dünya olma amacını gerçekleştirmek için ülkeler arasındaki gümrük tarifeleri ve diğer ticaret kısıtlamalarının azaltılmasını ve kaldırılmasını öngören GATT anlaşması, yani evrenselleşme; diğeri ise birbiri ile gerek ekonomik gerekse coğrafi benzerlik gösteren ülkeler arasındaki ticaretin serbestleştirilmesine yönelik ekonomik entegrasyonlar, yani bölgeselleşme hareketleridir. Bu çalışmanın temel konusunu ise ikinci yönde gelişme gösteren bölgesel ekonomik entegrasyonlardan olan Akdeniz ticaret ve işbirliğini geliştirme amacına yönelik Kümülasyon (PAAMK) sistemidir. Bu anlaşmalarda ülkeler bir yandan kendilerinden geride kalmış ülkelere karşı küreselleşmeyi kullanırken, diğer yandan da kendilerine ekonomik, teknolojik vb. alanlarda rakip olan ülkelere karşı ekonomik entegrasyonlar içerisinde yer alarak daha avantajlı duruma gelmeyi amaçlamaktadırlar. Sonuç olarak küreselleşme ve bölgeselleşme, birbirinin tamamlayıcısı iki farklı sistemdir. Buna istinaden Ülkemizin içerisinde yer aldığı PAAMK Sistemi içerisinde yer alan ülkeler bu amaçla hem küresel ticarette kendilerine rekabet avantajı sağlamak, hem de kendi ticaret hacimlerini yükseltmek için aralarında ticaret anlaşmaları yapmaktadırlar. Türkiye-Tunus serbest ticaret anlaşması da bu türden bir anlaşmadır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of globalization which started after the second world war and become clear after 80s and which started to become popular with the developments in the field of technology and communication create a world which become integrated economically, politically, socially and culturally. This new phenomenon developed itself in two ways in the ongoing process. First one is the GATT agreement which foresees the reducing or abolishing of trade restraints and custom tariffs between countries in order to fulfil the aim of being a union and a united world. In other words it is universalization. The second one is territorialisation which means economic integration aiming to liberalize the trade between countries which are similar both in terms of economy and geography. The main theme of this study is the cumulationsystem which is one of the regional economic integrations developing in the second way, and which aims to develop the trade and cooperation in Mediterranean(PAAMK). In these treatments the countries aim to become more advantageous not only by using globalization against the countries which less developed but also by taking part in the economic integration against the countries which are their rivals in economic and technological etc. fields. As a result globalization and territorialisation are two different systems which complete each other. Based on this, the countries which take part in the PAAMK (PEMCO)system, to which our country is a member, are making trade agreement both to have competitive advantage in global trade and to increase their volume of trade. PAAMK= Pan-Euro-Mediterranean Cumulation of Origin system (PEMCO)