Ortaokul öğrencilerinin psikolojik sağlamlık düzeylerinin algılanan sosyal destek ve aile işlevleri açısından incelenmesi
Analysis of resilience levels of middle school students in terms of perceived social support and family functions
  1. Tez No: 432641
  2. Yazar: YAŞAR TOPBAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN EBADİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sağlamlık, Algılanan Sosyal Destek, Aile İşlevleri, Resilience, Perceived Social Support, Family Functions
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul öğrencilerinin psikolojik sağlamlık düzeylerinin, algılanan sosyal destek ve aile işlevleri açısından incelenmesidir. Bu bağlamda öğrencilerin psikolojik sağlamlık düzeyleri; öğrencilerin ailelerinden, arkadaşlarından ve öğretmenlerinden algıladıkları sosyal destek düzeyi ve aile işlevlerinin durumu açısından incelenmiştir. Ayrıca öğrencilerin psikolojik sağlamlık düzeyleri, araştırmanın demografik değişkenleri olan cinsiyet, anne ve babanın eğitim durumu ve ailenin gelir düzeyi açısından da incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi; 2015-2016 eğitim-öğretim yılında İstanbul'un Gaziosmanpaşa ilçesindeki bir ortaokulda öğrenim gören 95 erkek ve 93 kız olmak üzere toplam 188 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada öğrencilerin cinsiyetlerini, anne ve babalarının eğitim durumunu ve ailelerinin gelir düzeylerini tespit etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilmiş olan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Öğrencilerin psikolojik sağlamlık düzeylerini belirlemek amacıyla Wested (2001a) tarafından geliştirilen ve Cem Ali Gizir tarafından Türkçe'ye uyarlanan Psikolojik Sağlamlık ve Ergen Gelişim Ölçeği kullanılmıştır. Öğrencilerin algıladıkları sosyal destek düzeyini belirlemek amacıyla Yıldırım (2004) tarafından geliştirilen ve revizyonu yapılan Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanılmıştır. Öğrencilerin aile işlevlerinin durumunu belirlemek amacıyla Brown Üniversitesi ve Butler Hastanesi tarafından Aile Araştırma Programı kapsamında ABD'de geliştirilmiş olan ve Bulut (1990) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Aile Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Veriler; SPSS 18 istatistik programı kullanılarak, regresyon analizi, ANOVA analizi ve t testi yöntemleriyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda araştırmanın bağımsız değişkenleri olan algılanan sosyal destek ve aile işlevlerinin, psikolojik sağlamlık düzeyini anlamlı bir şekilde yordadıkları tespit edilmiştir. Araştırmanın demografik değişkenlerinden olan cinsiyet, anne ve babanın eğitim durumu ve ailenin gelir düzeyinin psikolojik sağlamlık düzeyi üzerinde anlamlı farklılık oluşturmadığı görülmüştür. Araştırma sonuçları elde edilen bulgular ışığında tartışılmış ve ileride yapılacak çalışmalara ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim of this research is to analyze secondary school students' resilience levels in terms of perceived social support and family functions. Within this context; resilience levels of students is analyzed in terms of social support level students perceived from their families, friends and teachers and condition of family functions. Also resilience levels of students are analyzed with regard to demographic variables such as sex, education level of parents and income level of family. Sample of research is consisting of 95 male and 93 female total of 188 students who study in a secondary school in Gaziosmanpaşa district of Istanbul in 2015-2016 academic year. In order to determine students' sex, education level of their parents and income level of the family, a Personal Info Form which is developed by the researcher is used. Resilience and Adolescent Development Scale developed by Wested (2001a) and adjusted to Turkish by Cem Ali Gizir is used to determine students' resilience levels. Perceived Social Support Scale which is developed and revised by Yıldırım (2004) is used to determine the social support level students perceived. Family Evaluation Scale which was developed in USA by Brown University and Butler Hospital in the scope of Family Research Program and adjusted to Turkish by Bulut (1990) is used to determine students' condition of family function. Data is analyzed by using SPSS 18 Statistics Program, with the methods of simple and multiple regression analysis, analysis of variance and T-Test. Result of the research shows that independent variables of the study, perceived social support and family functions, are meaningly predicting resilience level. Demographic variables of research sex, education level of parents and income level of family didn't create a significant difference on resilience levels. Research results are discussed in the light of obtained findings and suggestions are made for the studies ahead.