Kendini değerlendirme envanteri'nin Bilgisayar Ortamında Bireye Uyarlanmış Test (BOBUT) olarak uygulanabilirliğinin araştırılması
An investigation of applicability of the self assessment inventory as a Computerized Adaptive Test (CAT)
  1. Tez No: 432659
  2. Yazar: EREN CAN AYBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NÜKHET DEMİRTAŞLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Ortamında Bireye Uyarlanmış Test, Madde Tepki Kuramı, Kendini Değerlendirme Envanteri, Mesleki Rehberlik, Computerized Adaptive Test, Item Response Theory, Self-Assessment Inventory, Vocational Counseling
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırma, öğrenci yönlendirme hizmetlerinde öğrencinin yetenek, ilgi ve değerlerini tanımasına yardımcı olmak üzere sıklıkla kullanılan Kendini Değerlendirme Envanteri (KDE)'nin Bilgisayar Ortamında Bireye Uyarlanmış Test (BOBUT) olarak uygulanabilirliğini araştırma amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 1144 lise öğrencisinden toplanan verilere dayalı post-hoc simülasyonlar yürütülmüştür. Simülasyonlarda, .30, .40 ve .50 standart hata durdurma kuralları; Genelleştirilmiş Kısmi Puan Modeli (GKPM) ve Kademeli Tepki Modeli (KTM), Fisher En Yüksek Bilgi (FEYB), Beklenen En Yüksek Bilgi (BEYB), Beklenen En Düşük Sonsal Varyans (BEDSV) ve Beklenen En Yüksek Sonsal Ağırlıklandırılmış Bilgi (BEYSAB) madde seçim yöntemleri kullanılmıştır. Simülasyonlar KDE'nin 23 faktörü için ayrı ayrı yapılmış ve simülasyon sonuçlarına göre madde tepki modeli olarak GKPM, madde seçim yöntemi olarak FEYB, durdurma kuralı olarak .40 standart hatanın BOBUT uygulaması için en uygun ölçüt yöntem ve değerler olduğuna karar verilmiştir. Ayrıca kağıt-kalem formu 230 madde olan KDE, simülasyonda 113 madde ile sonlanmış ve kağıt-kalem formundan alınan puanlar ile simülasyonla kestirilen θ düzeyleri arasında .90 ile .96 arasında korelasyon katsayıları elde edilmiştir. Post-hoc simülasyon sonuçlarına göre, canlı BOBUT uygulaması geliştirilmiş ve 25 öğrenciye uygulanmıştır. Öğrencilerin kağıt-kalem formu ve BOBUT uygulamasından elde ettikleri profiller karşılaştırılmış ve benzer profillerin elde edildiği bulunmuştur. Öğrencilerin kağıt-kalem formundan aldıkları puanlar ile canlı BOBUT formu ile kestirilen θ düzeyleri arasındaki korelasyonlar ise üç faktör için .45 ile .55 arasında; yirmi faktör için ise .63 ile .88 arasındadır. Araştırma sonuçları, KDE'nin BOBUT olarak uygulanabilir olduğunu göstermektedir. Ayrıca madde havuzunun daha yüksek bilgi sağlayan maddeler ile genişletilmesinin envanteri BOBUT için daha elverişli hale getirebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the applicability of the self-assessment inventory as a computerized adaptive test (CAT) form which developed to assess students' perceived abilities, interests and vocational values. Post-hoc simulation study was held and a live CAT application was developed for this purpose. Post-hoc simulations have been executed with data collected from 1144 high school student. According to the simulation results, Generalized Partial Credit Model (GPCM) was chosen as the IRT Model, Maximum Fisher Information (MFI) as the item selection method and .40 standard error of measurement was chosen as the stopping rule for the live CAT form. Simulation study showed that mean 113 items has been used, while paper-pencil form has 230 items; and the correlation coefficients between simulation θ and the paper-pencil scores for 23 factors change .90 to .96. Live CAT form has been developed by researcher on the Concerto platform and administered to 25 high school students. The paper-pencil and CAT form profiles are compared and it is seen that the profiles are similar. Correlation coefficients between paper-pencil scores and θ levels from CAT have been found between .45 to .55 for three factors and .63 to .88 for 20 factors. Simulation study results and the graphical profile similarities between paper-pencil and live CAT form, shows that Self-Assessment Inventory is applicable as a CAT form. Besides, it'd be more efficient for a CAT application if more items with high information are included to the item pool.