Toplum destekli polislik hizmeti uygulamaları: İskenderun örneği
Community oriented policing services applications: Case study İskenderun
  1. Tez No: 432697
  2. Yazar: CENGİZ BAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Toplum Destekli Polislik, Problem Odaklı Polislik, Suç Önleme, Proaktif Polislik, Community Oriented Policing, Problem- Oriented Policing, Crime Prevention, Proactive policing
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Toplum Destekli Polislik (TDP), kentsel mekânlarda artan suç oranları ve suç korkusuna çözüm bulmak amacıyla ortaya çıkan alternatif polislik anlayışları içerisinde en çok kabul gören ve dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi 2000'li yıllardan itibaren Türkiye'de de uygulanmaya başlanan modern bir polislik anlayışıdır. Toplum- polis işbirliği içerisinde toplumsal problemlere çözüm üretmek, bu sayede suçun işlenmeden önlemesi ve polis teşkilatlarının bu felsefeye göre dizaynı gibi temel varsayımları olan TDP anlayışı toplumun ihtiyaçları ve uygulayıcıların bakış açısına göre değişen bir yapıya sahiptir. Değişim ve gelişime açık bu özelliğinden dolayı standart bir TDP anlayışından ve uygulamalarından bahsetmek mümkün değildir. Dünyada ve Türkiye'de TDP kapsamında başta polis halkla ilişkilerinin ve iletişiminin geliştirilmesi, toplumsal sorun olan hırsızlık, gasp, uyuşturucu kullanımı vb. suçların azaltılarak yaşam kalitesinin arttırılmasına yönelik birçok projenin uygulandığı herkes tarafından bilinmektedir. Ancak TDP uygulamalarının teşkilat içerisinde belli bir birimin görevi olarak algılanması ve uygulamaların sadece halkla ilişkilerin geliştirilmesine yönelik yapılması gibi bir yanılsamanın yaşandığı da görülmektedir. Bu yüzden TDP anlayışının geleceği, etkinliği ve verimliliği için, teorik anlamda bir TDP anlayışı uygulanıyor mu? Bu anlayış tüm teşkilat tarafından benimseniyor mu? Toplumun tüm kesimleri ile iletişim kuruluyor mu? Uygulamalarda toplumun ihtiyaçları göz önünde bulunduruluyor mu? Toplumsal sorunların küçük büyük ayırt edilmeden üzerine gidiliyor mu? TDP uygulamaları suç oranlarında olumlu bir değişime neden oluyor mu? gibi soruların açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. İşte nitel bir araştırma ve inceleme özelliğinde olan bu çalışma ile Hatay ili İskenderun İlçe Emniyet Müdürlüğünün 2012- 2015 yıları arasında TDP kapsamında hayata geçirdiği proje ve çalışmalar incelenerek yukarıda verilen sorulara cevaplar aranacaktır.
Özet (Çeviri)
Community Oriented Policing (COP) is a modern policing approach most widely accepted and, as in many countries began to be implemented in Turkey since the 2000s, in the alternative policing concepts that have emerged in order to find a solution to urban spaces in the rising levels of crime and fear of crime. To find solutions to social problems in the Society-police cooperation, therefore preventing the crime before it is committed and according to this philosophy police agencies design the basic assumptions, such as Community Policing concept has a modified structure from the perspective of the needs of society and practitioners. Because of features such as change and openness to development, it is not possible talk about the standard approaches and practices of a Community Policing. In the context of the Community policing in World and Turkey firstly the development of the police public relations and communication, problems with theft, extortion, drug abuse and so on. Reducing the crime it is known by everyone that the implementation of many projects aimed at improving quality of life. However, implementation of the community policing unit to be perceived as a task in a certain organization and be seen in applications where there is only an illusion, as done for the development of public relations. So the future of the community policing concept, effectiveness and efficiency, have implemented a community policing approach in a theoretical sense? Is this approach being adopted by the entire organization? Do we communicate with all segments of society? Do applications take into account the needs of the community? Does he come here on, regardless of the greatness of social problems? Does causes a positive change in community policing applications, the crime rate? it is necessary to clarify such questions. Here in this study is a qualitative research and analysis feature Hatay İskenderun County Police Department examined the years between 2012- 2015 under the community policing efforts and implement projects that will be searched for answers to the questions above.