Ekvator yerli hareketi: Buen vivir ve ekolojik mücadele
Indigenous movements of Ecuador: Buen vivir and ecological struggle
  1. Tez No: 432711
  2. Yazar: YASİN ÖZBEY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU DENİZ OZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İyi Yaşam (Buen Vivir), 1990 Ayaklanmaları, 2008 Ekvator Anayasası, Ekolojik Hareket, Petrol Ekonomisi, Good Living (Buen Vivir), 2008 Constitucion, 1990s Uprisings, Ecological Movement, Oil Economy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez Ekvator yerlileri ve yerli hareketinin, ekolojik hareketler içerisindeki ekolojizmin felsefesi ve değerlerinden beslenerek kendi buen vivir (iyi yaşam) anlayışlarıyla bütünleştirdikleri, toprakları ve doğa için verdikleri bütüncül mücadeleyi inceler. Bir Güney Amerika ülkesi olan Ekvator, ekolojik çeşitlilikte dünyanın en önemli ülkelerinden birisidir. Ülkenin temel gelir kaynağı petrol ekonomisine dayanmaktadır. Bu ekolojik çeşitlilik ile petrol rezervleri çoğunlukla ülkenin Amazonlar ve And bölgelerinde toplanmıştır. Bu bölgeler aynı zamanda Ekvator yerli halklarına da ev sahipliği yapmaktadır. Ekvator tarihinde kültürel, politik, ekonomik, toplumsal gibi birçok alanda dışlanan yerliler 1990'lı yıllardan itibaren sistemli ve örgütlü bir biçimde ayaklanmışlardır. Bu çalışmada, 1990 sonrası Ekvator yerli hareketleri, yerlilerin siyasi sürece katılımları, Ekvator'daki istikrarsız politik süreç, yeni anayasa (2008) yapım süreci, yerliler ile hükümetin aldığı karşılıklı pozisyonlar ele alınmıştır. Ekvator'daki buen vivir temelli yerli hareketi, ekolojik hareketin hüviyetini taşıyan bir hareket olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines Ecuador's indigenous movement which feed on the philosophy and values of environmen that are integrated with the concept of buen vivir (good living) and the holistic struggle for land and nature by the indigenous people Ecuador. Ecuador, which is a country of South America, is one of the most important countries at ecological diversity. The main economic resource is based on the oil economy. These oil reserves and ecological diversity are mostly concentrated on the Ecuadorian Amazons and Andean regions of Ecuador. These regions also host the indigenous peoples. Since 1990s, indigenous peoples, who have been excluded from social, economic, political, cultural areas in history of Ecuador, have rised up systematically and organized way. This study focuses on the following: Ecuador's indigenous movements after 1990, the involvement to the political process of indigenous peoples, new constitution (2008) making process, controversial positions taken by the governmet of Rafael Correa and indigenous peoples in the struggle for nature. It is argued that indigenous movement based on buen bivir can be considered as a movement carrying the identity of the ecological movement.